Paradicsomos krumpli

Szereted a krumplit? Szereted a paradicsomos ételeket? Akkor imádni fogod ezt a hagyományos főzeléket is. A paradicsomos krumpli vagy paradicsomos krumplifőzelék sokak kedvence.

Semmit nem von le értékéből, hogy amolyan hagyományos menzás, retro főzelékféle, mert ettől még nagyon finom. Kicsit olyan, mint a töltött paprika főtt krumplival, csak éppen töltött paprika nincs benne.

Cserébe viszont tálalhatjuk sült vagy főtt virslivel, kolbásszal, Stefánia vagdalttal, fasírttal, esetleg rántott hússal is. Ami biztosan nem passzol hozzá, az a pörkölt.

Paradicsomos krumpli hozzávalói

  • 1 kg krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 liter paradicsomlé vagy kb. 15 dkg paradicsompüré
  • 4 ek. liszt (ízlés szerinti)
  • 1 ek. olaj vagy más zsiradék
  • 1 tk. őrölt édesnemes pirospaprika
  • 2-3 ek. cukor vagy más édesítő
  • 1 szárzeller vagy zellerzöld (elhagyható)

Paradicsomos krumpli elkészítése

  1. A burgonyát hámozzuk meg, és ízlés szerint vágjuk kisebb kockákra vagy vastagabb szeletekre.
  2. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és dinszteljük meg az olajon.
  3. Adjuk a hagymához a krumplit, a zellert, és rögtön öntsük fel vízzel. Ha paradicsompürével készítjük, akkor annyi vizet adjunk hozzá, amennyi majdnem ellepi, ha paradicsomlével, akkor csak egészen kevés vízre lesz szükség az előfőzéshez. (A paradicsom savassága miatt lassabban fő meg burgonya, ezért érdemes egy kevés vízben előfőzni.)
  4. Sózzuk meg, és fedő alatt főzzük majdnem puhára a krumplit.
  5. Öntsük fel a krumplit a paradicsomlével, vagy a sűrített paradicsomot keverjük el egy kevés főzővízzel, és öntsük a krumplihoz.
  6. Adjunk hozzá cukrot, szórjuk meg egy kevés pirospaprikával (csak a szebb színe miatt), és keverjük el a lisztet kevés hideg vízzel csomómentesre. Ha teljesen megpuhul a krumpli, adjunk a lisztes keverékhez egy merőkanálnyi főzővizet, majd öntsük a főzelékhez, és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. (Ízlés szerint rántással is készíthetjük.)
  7. Kóstoljuk meg, hogy minden íz a helyén van-e. Akkor lesz a legfinomabb, ha pont annyira édeskés, ami a paradicsom savanykás ízét ellensúlyozza, de ízlés szerint készíthetjük savanykásabbra vagy még édesebbre is.
  8. A zellert vegyük ki a főzelékből. Tálaljuk feltéttel, de akár e nélkül is nagyon finom.

Jó étvágyat!

Ha tetszett recept, oszd meg ismerőseiddel is.