Cseresznyeleves

A cseresznyeleves nem túl gyakori vendég az asztalokon, pedig érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

A cseresznye talán nem tűnik annyira aromákban gazdag gyümölcsnek, amiből önmagában is igazán jó gyümölcsleves készülhetne, és ez némiképp így is van, ezért szükség lehet egy kis „csalásra”.

Szerintem a legtöbb gyümölcsleves igényel egy kis plusz ízesítést, amit sokan pudingporral oldanak meg. Ami engem illet, szívesebben használok erre a célra lekvárt, már csak azért is, hiszen teszek el bőven télire, így aztán jut erre a célra is. További megoldás, ha meggyből és cseresznyéből vegyesen készítjük el a levest. A gyümölcs lehet friss, befőtt vagy fagyasztott is.

Cseresznyeleves hozzávalói

0,5 kg cseresznye (befőtt is lehet)
2 dl tejszín
2-3 ek. étkezési keményítő
10 dkg cukor vagy más édesítő
(őrölt) fahéj
(őrölt) szegfűszeg
vaníliakivonat (elhagyható)
1,5-2 dl lekvár (meggy vagy málna vagy ribizli)

Cseresznyeleves elkészítése

1. Kb. 8 dl vizet feltesszük melegedni egy lábosban vagy fazékban. (Ha befőttből készítjük, a befőtt levét is használjuk fel a leveshez.) Amíg felforr a víz, az étkezési keményítőt keverjük el a tejszínnel.

2. Mikor felforrt a víz, hozzáadjuk a cseresznyét, a szegfűszeget, a fahéjat és a cukrot is. Szükség szerint adjunk hozzá még egy kevés vizet, attól függően, hogy levesesebbre vagy gyümölcsösebbre szeretnénk készíteni.

3. Amint ismét felforrt, adjunk a leves levéből egy-két merőkanálnyit a keményítős tejszínhez, keverjük el alaposan, öntsük a levesbe. Kevergessük folyamatosan, nehogy összecsomósodjon a forró levesben a keményítő. Adjuk hozzá a lekvárt és a vaníliakivonatot is.

4. Miután újraforrt a leves, zárjuk el alatta a hőforrást, és hűtsük ki. Tálaljuk hidegen. Ízlés szerint díszíthetjük tejszínhabbal vagy menta-, illetve citromfűlevelekkel.

Tipp

Gyorsabban kihűl a leves, ha hideg vízbe állítjuk, például töltsük meg a mosogatót hideg vízzel, és állítsuk ebbe a fazekat. Ne tegyük a meleg vagy forró levest a hűtőbe, mert felmelegíti, és így megromolhatnak a hűtőben lévő egyéb ételek is.

 

Jó étvágyat!