Zabos kenyér kenyérsütőgépben

teljes kiőrlésű zabos kenyér

Ez a zabos kenyér a zabpehelynek köszönhetően alacsonyabb szénhidráttartalmú, a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően pedig rostokban még gazdagabb. Az állaga inkább nehéz és tömör, viszont nagyon jó az íze, és kiválóan laktat.

Diétázók számára is ajánlható, de persze ebből sem lehet büntetlenül bármennyit megenni.

Aki csak és kizárólag a pehelykönnyű fehér kenyereket kedveli, inkább ki se próbálja ezt a receptet. Aki viszont egészségesebb és karcsúbb életet szeretne élni, ám nem tud lemondani a kenyérről (és ezért hajlandó némi kompromisszumra is), egy jó kis recepttel lesz most gazdagabb.

Zabos kenyér hozzávalói

375 g teljes kiőrlésű liszt vagy Graham liszt
150 g zabpehely
320 ml víz
20 ml olívaolaj
10 ml (barna) cukor
15 ml só
7 g szárított élesztő

Zabos kenyér elkészítése

1. A kenyérsütőgép tartályába öntjük az olajat, majd a vizet. Erre szórjuk először az egész zabpelyhet, majd a teljes kiőrlésű lisztet.

2. A tartály egyik sarkába kerül a só, a másikba a cukor, középre pedig az élesztő úgy, hogy ezek ne érintkezzenek egymással, főként akkor, ha a sütést késleltetve szeretnénk elindítani.

3. Állítsuk be a gépet teljes kiőrlésű programra, I-es súlyra, illetve a kívánt színre. Igény szerint állítsuk be a késleltetett indítást, vagy indítsuk el azonnal a programot.

4. Az utolsó kelesztés előtt a tartályban lévő tészta tetejét megkenhetjük vízzel és megszórhatjuk egy kevés zabpehellyel, amit kicsit nyomkodjunk rá a tésztára. Ne felejtsük el visszacsukni a gép tetejét.

Tipp

Mindenféle kenyér kiválóan fagyasztható. Ha a családban senki más nem hajlandó egészségesebb kenyeret enni, akkor is bátran elkészíthetjük ezt a zabos kenyeret. Miután kihűlt, szépen fel lehet szeletelni. A szeleteket egymás fölött kicsit elcsúsztatva egy visszazárható („cipzáros”) zacskóba tesszük, kiszorítjuk a levegőt, lezárjuk, majd mehet is a mélyhűtőbe.

Az elcsúsztatott szeleteket könnyen szét tudjuk választani fagyott állapotban is, így bármikor elő tudunk venni egy-két szelet kenyeret a fagyasztóból. Szobahőmérsékleten nagyjából 10-15 perc alatt kienged, és olyan, mint a friss.

Jó étvágyat!

 

További kenyérrecepteket itt találsz.