A csicsókakrémleves egy rég elfeledett zöldségféléből készül, mely napjainkban reneszánszát éli. Valaha a szegények krumplijaként emlegették, ami nem túl hízelgő megnevezés, amikor már a burgonyát is a szegények eledeleként tartják számon.
Pedig a csicsóka nagyon egészséges, a cukorbetegek diétájában is méltán kaphat helyet, hiszen szénhidrátja nem terheli a hasnyálmirigyet, ugyanakkor sok-sok rostanyaggal segíti az emésztést. Az újdonságokat kereső szakácsok ismét felfedezték, így manapság előkelő éttermek étlapján is helyet kap ez az értékes és sokoldalúan felhasználható gumó.
Csicsóka vásárlásánál figyeljünk arra, hogy kemény gumókat válasszunk. Könnyen fonnyad, így még hűtőszekrényben sem tudjuk hosszabb ideig tárolni. A fonnyadás csökkentése érdekében tegyük zacskóba vagy zárható dobozba, így kerüljön a hűtőbe.
A csicsóka sokoldalúságát bizonyítja, hogy levesben is megállja a helyét. Levesbetét is lehet belőle, de talán krémlevesként a legfinomabb.
Csicsókakrémleves hozzávalói
3 csicsókagumó
3 szem burgonya (csicsóka méretű)
0,5 fej vöröshagyma
alaplé vagy víz
1 ek. olaj
1 dl főzőtejszín
1 tk. sótlan bio ételízesítő
csipet őrölt szerecsendió
só
tálaláshoz dió és snidling
Csicsókakrémleves elkészítése
1. Az olajon az apróra kockázott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított és apró kockákra vágott csicsókát és burgonyát, és felöntjük alaplével vagy vízzel, hogy éppen ellepje.
2. Hozzáadjuk az ételízesítőt, szerecsendiót és a sót, majd puhára főzzük.
3. Ha megfőttek a zöldségek, pürésítjük, végül apróra vágott snidlinggel és dióval díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!