Csicsókasaláta, egészséges és különleges

Csicsókasaláta sárgarépával, olcsó ,finom és egészséges
Sárgarépás csicsókasaláta

A csicsókasaláta egy rég elfeledett zöldségféléből készül, mely napjainkban reneszánszát éli. Valaha a szegények krumplijaként emlegették, ami nem túl hízelgő megnevezés, amikor már a burgonyát is a szegények eledeleként tartják számon.

Pedig a csicsóka nagyon egészséges, a cukorbetegek diétájában is méltán kaphat helyet, hiszen szénhidrátja nem terheli a hasnyálmirigyet, ugyanakkor sok-sok rostanyaggal segíti az emésztést. Az újdonságokat kereső szakácsok ismét felfedezték, így manapság előkelő éttermek étlapján is helyet kap ez az értékes és sokoldalúan felhasználható gumó.

A csicsóka nyersen ropogós, édeskés, nem túl karakteres ízű zöldség, sárgarépával vagy bármilyen más zöldséggel kiegészítve kiváló saláta készülhet belőle. Itt most egy egyszerű vinaigrette jellegű öntetet kínálok hozzá, de ízlés szerint karakteres fűszerekkel is kiegészíthető, vagy akár joghurtos öntetekkel is tálalható.

Csicsókasaláta hozzávalói

1-2 csicsókagumó
1 sárgarépa
kevés vöröshagyma vagy póréhagyma
néhány szem dió
2 ek. citromlé
2 ek. olívaolaj (vagy ízlés szerinti egyéb más olaj)
csipet só

Elkészítés

1. Az olajból, a citromléből és a sóból villával vagy habverővel egynemű öntetet keverünk.

2. A csicsókát és a sárgarépát meghámozzuk, nem túl apró lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apró kockákra vagy ízlés szerint laskára (félkarikára) vágjuk.

3. A  zöldségeket az öntetettel jól összeforgatjuk, a salátát dióval díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!