Csicsókatócsni

Csicsókatócsni, csicsókatócsi, lepcsánka

A csicsókatócsni alapanyaga egy rég elfeledett zöldségféle, mely napjainkban reneszánszát éli. Bármilyen salátával tálalhatjuk önmagában könnyű ebédként vagy vacsoraként, de  különleges és nem mindennapi  köretként is megállja a helyét húsos és zöldséges ételek mellett egyaránt.

Valaha a szegények krumplijaként emlegették, ami nem túl hízelgő megnevezés, amikor már a burgonyát is a szegények eledeleként tartják számon. Pedig a csicsóka nagyon egészséges, a cukorbetegek diétájában is méltán kaphat helyet, hiszen szénhidrátja nem terheli a hasnyálmirigyet, ugyanakkor sok-sok rostanyaggal segíti az emésztést.

Az újdonságokat kereső szakácsok ismét felfedezték, így manapság előkelő éttermek étlapján is helyet kap ez az értékes és sokoldalúan felhasználható gumó.

 

Csicsókatócsni hozzávalói

3 csicsókagumó
3 szem burgonya (csicsóka méretű)
kb. 10 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
1 tojás
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)

sütéshez kb. 0,5 dl olaj

 

Csicsókatócsni elkészítése

1. A csicsókát és a burgonyát meghámozzuk, közepes lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a sóval és az összezúzott fokhagymával, pár percig állni hagyjuk.

2. A reszelt zöldségeket összekeverjük a tojással, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy ne túl kemény, ne túl híg, kanállal szaggatható tésztát kapjunk.

3. Az olajat felforrósítjuk, evőkanállal halmokat helyezünk az olajba, a halmokat ellapogatjuk a kanál hátával, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

 

Jó étvágyat!