A csirkecurry fő ízét a curry (kari) adja. Sokan gondolják, hogy a curry egy fűszer, pedig valójában egy fűszerkeverék. Vagy mégsem? A kari egy citrusféle fűszernövény, melynek levelét Dél-Indiában előszeretettel használják fűszerezésre. Ugyanakkor a tamil nyelvben a karhi szó mártást, szószt is jelent. Az indiai jellegű ételekre e két szó egybegyúrásából használjuk az angol nyelvből átvéve curry kifejezést a fűszerre és az ételre is.
A fűszerkeveréket az Indiából hazatérő angolok alkották, hogy felidézzék az indiai ízeket. Az indiai konyhában gyakorlatilag ismeretlen fűszerkeverék összetétele változó lehet, legfőbb alkotói általában a kurkuma, a lepkeszegmag, a római kömény és a csilipaprika.
Autentikusan – ha a fentiek alapján lehet még ilyesmiről beszélni – a csirkecurry mazsolával és földimogyoróval készül, ugyanakkor különféle zöldségekkel, akár mexikói zöldségkeverékkel is nagyon finom. Ha több verzióban is ízletesnek találjuk, egy recepttel rögtön többféle ételt készíthetünk.
Csirkecurry hozzávalói
1 csirkemell
1 kis fej hagyma
2 dl (főző)tejszín, esetleg kókusztej vagy kókusztejszín
1 tk. currypor
1 tk. só
1 ek. olaj vagy egyéb zsiradék
kb. 2 dl alaplé vagy víz
1 ek. (kukorica)liszt
10 dkg földimogyoró és 5 dkg mazsola
vagy
15 dkg fagyasztott vagy friss vegyes zöldség ízlés szerint (pl. mexikói zöldségkeverék)
Csirkecurry elkészítése
1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
2. A csirkemellet megmossuk, esetleg megtisztítjuk a zsíros, inas részektől, ha szükséges, kicsontozzuk, majd kis kockákra vágjuk.
3. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, illetve a földimogyorót és mazsolát vagy a zöldségeket. Kevergetjük, amíg a hús némileg kifehéredik, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, amennyi majdnem ellepi.
4. Sózzuk, hozzáadjuk a currypor egy részét. (Azért fontos, hogy a curryport ne egyszerre tegyük bele, mert vannak, akik több, vannak, akik kevesebb curryvel kedvelik. Igazítsuk a mennyiséget a szánk ízéhez!) Fedő alatt főzzük.
5. Mikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, behabarjuk a tejszín és a liszt keverékével. Jól összeforraljuk, majd megkóstoljuk, és szükség szerint utánfűszerezzük. Utánfűszerezés után ismét jól kiforraljuk.
6. Párolt fehér rizzsel vagy barna rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.