Dödölle pirított hagymával (tejföllel, sajttal)

Dödölle, sterc, ganca, gánica pirított hagymával
Dödölle pirított hagymával

A dödölle ismeretes sterc, gánica vagy ganca néven is. Tájegységenként változik a név és az alaprecept is. Van, ahol egészben sütik, van, ahol inkább kása jelleget ölt, de a kevés és olcsó hozzávaló (gyakorlatilag krumpli és liszt), valamint a gyors elkészíthetőség minden receptben azonos.

A folyamatot tovább gyorsíthatjuk, ha az előző napról megmaradt főtt burgonyát vagy krumplipürét használjuk az elkészítéshez. Nálam ez egy örök kedvenc maradékmentő recept a túlméretezett krumpliköretek megmentésére.

Igazán finom és laktató, klasszikus vidéki étel, melynek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.

A pirított hagymát kár lenne lehagyni a tetejéről, mert igazán jó ízt ad neki, ugyanakkor (fokhagymás) tejföllel, sajttal, sőt akár mindkettővel is gazdagíthatjuk.

Dödölle hozzávalói

kb. 1 kg burgonya
kb. 30 dkg liszt

2-3 közepes fej vöröshagyma
2-3 ek. olaj vagy zsír (esetleg füstölt szalonna)

Dödölle elkészítése

1. A krumplit meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi éppen ellepi. Ha maradék burgonyaköretből készítjük ez a lépés kimarad.

2. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk (nem baj, ha kicsit nagyobb kockák sikerednek), olajban, zsírban vagy a füstölt szalonna kisütött zsírjában ízlés szerinti mértékben megpirítjuk. Ügyeljünk, nehogy megégjen a hagyma, mert megkeseredik. A hagymákat kiszedegetjük, az olajat a serpenyőben hagyhatjuk.

3. Amikor megfőtt a krumpli, vízzel együtt összetörjük, kása jellegűnek kell lennie. Ha főtt krumpliból készítjük, némi vízzel együtt melegítsük meg. Ha burgonyapüré az alapja, megmelegítjük, majd szükség esetén lazítjuk egy kevés vízzel.

4. A tűzre téve beledolgozzuk a lisztet géppel vagy fakanállal. A krumpli fajtájától és a víz mennyiségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel, de sűrű, viszonylag kemény masszát kell kapnunk. Vegyük le a tűzről.

5. A hagymás olajos serpenyőbe olajos kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, melyeket időnként megforgatva megpirítunk. Amikor elkészült, megszórjuk a félretett hagymával.

6. Még melegen a legfinomabb. Gazdagíthatjuk (fokhagymás) tejföllel, sajttal, de önmagában a pirított hagymával is nagyon finom.

Tipp
Ha túlméreteztük a főtt burgonya vagy a krumplipüré mennyiségét, másnap remek dödölle készülhet belőle. Nem jelent gondot, ha a krumplipürét tejjel, vajjal vagy margarinnal, illetve fűszerekkel készítettük.

Idény szerinti salátával kínálva nemcsak laktató, de egészségesebb ételt tálalhatunk.

Ha kevésnek tűnik a megmaradt krumpli, készítsünk elé egy gyors levest, máris kész a laktató ebéd.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .