Csirkecurry

csirkecurry, csirke, curry, indiai

A csirkecurry fő ízét a curry (kari) adja. Sokan gondolják, hogy a curry egy fűszer, pedig valójában egy fűszerkeverék. Vagy mégsem? A kari egy citrusféle fűszernövény, melynek levelét Dél-Indiában előszeretettel használják fűszerezésre. Ugyanakkor a tamil nyelvben a karhi szó mártást, szószt is jelent. Az indiai jellegű ételekre e két szó egybegyúrásából használjuk az angol nyelvből átvéve curry kifejezést a fűszerre és az ételre is.

A fűszerkeveréket az Indiából hazatérő angolok alkották, hogy felidézzék az indiai ízeket. Az indiai konyhában gyakorlatilag ismeretlen fűszerkeverék összetétele változó lehet, legfőbb alkotói általában a kurkuma, a lepkeszegmag, a római kömény és a csilipaprika.

Autentikusan – ha a fentiek alapján lehet még ilyesmiről beszélni – a csirkecurry mazsolával és földimogyoróval készül, ugyanakkor különféle zöldségekkel, akár mexikói zöldségkeverékkel is nagyon finom. Ha több verzióban is ízletesnek találjuk, egy recepttel rögtön többféle ételt készíthetünk.

Csirkecurry hozzávalói

1 csirkemell
1 kis fej hagyma
2 dl (főző)tejszín, esetleg kókusztej vagy kókusztejszín
1 tk. currypor
1 tk. só
1 ek. olaj vagy egyéb zsiradék
kb. 2 dl alaplé vagy víz
1 ek. (kukorica)liszt

10 dkg földimogyoró és 5 dkg mazsola
vagy
15 dkg fagyasztott vagy friss vegyes zöldség ízlés szerint (pl. mexikói zöldségkeverék)

Csirkecurry elkészítése

1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

2. A csirkemellet megmossuk, esetleg megtisztítjuk a zsíros, inas részektől, ha szükséges, kicsontozzuk, majd kis kockákra vágjuk.

3. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, illetve a földimogyorót és mazsolát vagy a zöldségeket. Kevergetjük, amíg a hús némileg kifehéredik, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, amennyi majdnem ellepi.

4. Sózzuk, hozzáadjuk a currypor egy részét. (Azért fontos, hogy a curryport ne egyszerre tegyük bele, mert vannak, akik több, vannak, akik kevesebb curryvel kedvelik. Igazítsuk a mennyiséget a szánk ízéhez!) Fedő alatt főzzük.

5. Mikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, behabarjuk a tejszín és a liszt keverékével. Jól összeforraljuk, majd megkóstoljuk, és szükség szerint utánfűszerezzük. Utánfűszerezés után ismét jól kiforraljuk.

6. Párolt fehér rizzsel vagy barna rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .