A csokival mártott kandírozott narancshéj különleges csemege, a karácsonyi sütiáradat közepette egy érdekes színfolt, sőt gasztroajándéknak sem utolsó.
Persze egész télen, vagyis a teljes narancsszezonban készíthetjük. Nálunk a kandírozott narancshéj ritkán éri meg, hogy csoki is kerüljön rá, pedig így még finomabb.
A mártogatáshoz jó minőségű étcsokoládét ajánlok. Az étcsokoládé jobban kiemeli az édes kandírozott narancshéj ízét, de természetesen ízlés szerint tejcsokival vagy akár fehér csokival is készíthető. A fehér csokival a havas tájat is elővarázsolhatjuk, az ünnepi asztalon különösen jól mutat.
Csokival mártott kandírozott narancshéj hozzávalói
(bio) narancshéj
cukor
csokoládé (jó minőségű)
pici olaj
Csokival mártott kandírozott narancshéj elkészítése
1. A hosszú csíkokra vágott narancshéjat három napig áztatjuk, legalább naponta cserélve a vizet. A narancshéj belső fehér héját nem szükséges kivágni, nem keserű, éppen ezért válasszunk minél vastagabb héjú narancsokat.
2. A negyedik napon 1 rész vízből és 2 rész cukorból szirupot főzünk, amelybe átszedjük a narancshéjakat, majd felforraljuk, és 2-3 percig főzzük. A forralás és főzés folyamatát a következő két napon is megismételjük, majd lecsöpögtetjük a narancshéjakat és kristálycukorban meghempergetjük. A kandírozás részletes leírása és egyéb apró titkok, trükkök itt olvashatóak.
3. A narancshéjakat hagyhatjuk szikkadni, száradni pár napig, de akár rögtön elvégezhetjük a mártogatást.
4. A mártogatáshoz a csokoládét gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, pár csepp olajjal simára keverjük, majd belemártogatjuk a narancshéjcsíkok egyik végét. (A mikrohullámú sütőben olvasztást óvatosan végezzük, mert könnyen megég a csoki, inkább többször tegyük vissza 30-40 másodpercre a teljes felolvadásig, mindig keverve rajta egyet. A gőz fölött olvasztáshoz egy kisebb lábosban melegítsünk vizet, tegyünk rá egy másik lábost vagy hőálló keverőtálat, és ebbe a fölső edénybe tegyük az olvasztandó csokoládét, így biztosan nem ég meg.)
5. Amennyiben rögtön a kandírozás befejeztével elvégezzük a bevonást, a csokis narancshéjakat tegyük jól szellőző helyre, nehogy bepenészedjenek. Ha a már szikkadt, megszárított narancshéjakat mártottuk, ezeket a csokoládé megszilárdulása után bedobozolhatjuk.
Gasztroajándék
A csokis narancshéj kiváló gasztroajándék is lehet. Tegyük celofánzacskóba, kössünk rá szép szalagot, sőt akár egy szép dísszel vagy mézeskaláccsal még jobban feldobhatjuk a csomagolást. Egy szépen feldíszített befőttesüvegbe is tehetjük, és a recept is az ajándék részét képezheti.
Maradékmentés
A rendszeresen kidobásra kerülő narancshéj megmentésének egyik legjobb módja. A bio narancs héja különösen értékes ebből a szempontból.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.