Lencsesaláta, egészséges téli saláta

A szilveszteri menü sok helyen elképzelhetetlen lencsesaláta nélkül. Aki nem szereti a lencsefőzeléket, a lencsesaláta is alternatívát nyújthat, hogy minél többet fogyasszon ebből az egészséges hüvelyesből.

Mindamellett igazi téli saláta, így nem csak az év végi lakomában érdemel helyet, könnyű vacsoraként is megállja a helyét, de húsok köreteként is kínálhatjuk.

A salátához érdemes almaecetet vagy borecetet használni a hagyományos étkezési ecetsav helyett. Ezek az ecetek egyrészt egészségesebbek, másrészt plusz ízekkel gazdagítják a salátát. Olajból viszont érdemesebb semleges ízvilágú és világos színű olajat választani. (Én egyszer tökmagolajjal készítettem, amitől nagyon finom lett a végeredmény, de a hagyma elég furcsa kinézetet öltött, ahogy magába szívta a sötét színű olajat.)

A lencsét nem szoktam átválogatni, mivel beáztatom, így az áztatóvíz tetejére feljönnek a rossz szemek, amiket lehalászok és kidobok. Újabb ajánlások szerint nem áztatjuk a lencsét, de így a főzési idő is némileg hosszabb. Mindazonáltal a régebb óta tárolt lencsét célszerű beáztatni. (A lencse előkészítéséről, áztatásáról a lencsefőzeléknél írtam bővebben.)

Lencsesaláta hozzávalói

50 dkg lencse
4 pár virsli
2 fej lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
7 evőkanál almaecet (vagy borecet)
7 evőkanál olaj
2-3 evőkanál citromlé (elhagyható)

fehérbors
a díszítéshez: petrezselyemzöld

Lencsesaláta elkészítése

1.    A lencsét átválogatás után vagy anélkül, áztatás után vagy anélkül, de mindenképpen alapos öblítés után megfőzzük. A sót a főzés végén adjuk hozzá, mert sós vízben lassabban puhul.

2.    A virslit megfőzzük, karikákra vágjuk.

3.    A lilahagymát megtisztítjuk és laskára vágjuk. (Először hosszában félbevágjuk a hagymafejet, majd keresztben vékonyan felszeleteljük.) Egy keveset félreteszünk belőle a díszítéshez.

4.    A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Az olajat, ecetet, citromlevet, zúzott fokhagymát, kevés sót és fehérborsot egy tálba öntjük és egy habverő vagy egy villa segítségével krémesre keverjük.

5.    A megfőtt lencsét kicsit hűlni hagyjuk, majd egy mély tálba tesszük a lilahagymával és a virslikarikákkal együtt, ráöntjük az olajos, ecetes öntetet, majd óvatosan összeforgatjuk.

6.    Petrezselyemzölddel és a félretett lilahagymával díszítjük.

Tipp

Magában, de akár húsos ételek mellé köretként is kínálhatjuk. Kissé langyosan és hidegen is finom.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .