Csorba, egy tartalmas savanyú leves Erdélyből

Csorba, savanyú leves, Erdély ízei, zöldségek
Csorba

A csorba egy erdélyi savanyú és igen tartalmas leves, ami a román konyhából terjedt el Erdélyben. Igen sokféleképpen készítik Erdély-szerte, de a román területeken is. Gyakorlatilag nem létezik két egyforma recept.


Hússal vagy apró húsgombócokkal és rengeteg, minél többféle zöldséggel készül. A hús lehet disznó-, borjú- vagy csirkehús, és mindenféle zöldséget beletehetünk, ami éppen rendelkezésre áll.

Ezt a receptet erdélyi házigazdánktól kaptam, azóta is igen gyakran készítem, nálunk nagy családi kedvenc. A leves alapja nagyon hasonlít a húsleveshez, a speciális ízesítéstől nyeri el különleges ízét.

A csorba eredetileg korpaciberével készült, de modern világunkban már csorbaízesítő (Bors magic) kockát is lehet kapni. Ez utóbbit hiába keresnénk a magyar boltok polcain, viszont ha van erdélyi ismerősünk, biztosan szívesen hoz nekünk. Mindezek hiányában pedig citromlével is elérhetjük a savanykás ízt.

A savanyúságot adó hozzávalón kívül a lestyán sem hiányozhat ebből az ételből. A lestyánnal bánjunk óvatosan, mert igen intenzív íze van, inkább apránként adjuk az ételhez.

Csorba hozzávalói

20-30 dkg hús
30-40 dkg vegyes zöldség (pl. krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, kelkáposzta, kelbimbó, gomba, karfiol, stb.)
1 fej vöröshagyma
1-2 dl paradicsomlé
5 dkg tészta (lehetőleg színes penne vagy orsó)
0,5 tk. lestyánlevél (szárított is lehet)
1 tk. zellerlevél (szárított is lehet)
1 tk. petrezselyemlevél (szárított is lehet)

bors
korpacibere vagy Bors magic kocka, esetleg 1-2 ek. citromlé
1 paprika (elhagyható)
1 paradicsom (elhagyható)

 

Csorba, erdélyi savanyú leves
Ez is csorba – más zöldségekkel

Csorba elkészítése

1.    Felteszünk egy fazékban vizet. Kis kockákra vágjuk a húst (ha csontos húsból készítjük, azt egyben hagyhatjuk), megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk a zöldségeket is (mintha húslevesbe tennénk). A hagymát is megtisztítjuk, de egyben hagyjuk.

2.    Ha felforrt a víz, hozzáadjuk a húst. Felforraljuk, lehabozzuk, majd hozzáadjuk az egész hagymát és a többi zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk.

3.    Amíg fő a leves, apró kockákra vágunk egy paprikát és egy paradicsomot. Ha friss fűszereket használunk, azokat is apróra vágjuk.

4.    Ha húsgombóccal készítjük, azt akkor adjuk az ételhez, amikor a zöldségek kb. félig megfőttek. (A húsgombóchoz darált húst, főtt rizst összekeverünk egy tojással, sóval, pirospaprikával és kevés apróra vágott vöröshagymával, majd kis gombócokat formázunk belőle.)

5.    A fűszereket nem sokkal a főzés vége előtt adjuk a leveshez. Ekkor tesszük bele a korpaciberét vagy az ízesítő kockát, citromlevet is. Hozzáadjuk a tésztát és a paradicsomlevet is, majd készre főzzük. (Kóstolással állapítsuk meg, hogy ízlésünk szerint mennyi savanyításra van szükség. Nekünk egy jó nagy fazék (3-4 liter) levesbe elég egy ízesítő kocka és 1-2 dl paradicsomlé, de van, aki savanyúbban szereti.)

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .