7 tipp a konyhapénz csökkentésére, kordában tartására

Konyhapénz csökkentése
Konyhapénz

A konyhapénz csökkentése talán mindannyiunk célja, az alábbi 7 tipp segít a konyhai költségeket kordában tartani.  Ha hosszabb távon is tudatosan odafigyelünk minderre, az eredmény nem marad el.

1. A Konyhapénz csökkentése terén a legfontosabb: Vásároljunk az évszaknak megfelelő alapanyagokat!

Gyümölcsök és zöldségek vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy mindig az a legolcsóbb, aminek éppen szezonja van. Epret nem decemberben, görögdinnyét nem januárban, kelkáposztát nem májusban célszerű venni. Ha a zöldségeket és gyümölcsöket igyekszünk piacon beszerezni a szupermarketek helyett, valószínűleg még kedvezőbb áron juthatunk hozzá a sokszor talán jobb minőségű áruhoz is.

Nem kell feltétlenül tudnunk, hogy éppen minek van szezonja, ha általában figyeljük az árakat, rá fogunk jönni magunktól is. Itt is lehetnek akciók, amiket érdemes figyelembe venni még akkor is, ha éppen szezonon kívülre esnek.

Itt található egy jó táblázat segítségül a szezonális gyümölcsökhöz és zöldségekhez.

Konyhapénz csökkentése
Szezonális gyümölcsök vásárlásával sokat spórolhatunk

2. Keressük az akciókat!

Fordítsuk hasznunkra azt a sok akciós újságot, amivel teleszórják a postaládát! Azoknak az üzleteknek a szóróanyagait érdemes átnézni, amelyek a legközelebb találhatók hozzánk, hiszen a hosszadalmas és költséges utazás drágítja a megvásárolt termékeket is. Nézzük át figyelmesen a szórólapokat!

Jó esetben tudjuk, hogy mit szeretnénk a héten/hónapban főzni, így ennek megfelelően kereshetjük az akciókat. De jó megoldás az is, ha az akciósan kapható alapanyagokból állítjuk össze a heti/havi menüt. Akármelyik módszert választjuk, bizonyosan olcsóbban jövünk ki, mintha találomra vásárolunk, majd a fel nem használt alapanyagok a kukában kötnek ki. Ne sajnáljuk az ebbe fektetett időt!

3. Részesítsük előnyben a kevesebb energiával, gyorsan, akár főzés nélkül elkészíthető ételeket!

Bármilyen kevés és olcsó alapanyagból álljon egy étel, ha órákon át kell sütni vagy főzni, semmiképpen nem hagyhatjuk figyelmen kívül az energiaköltséget. Teljesen mindegy, hogy elektromos- vagy gáztűzhelyen, -sütőben készítjük, a hosszabb idő magasabb energiaköltséget fog eredményezni.

Mondanom sem kell, hogy a főzés nélküli saláták, desszertek kizárólag annyiba kerülnek, amennyiért az alapanyagokat megvettük.

4. Ha kevés a pénzünk, pótoljuk ki idővel! Süssünk-Főzzünk OTTHOn!

Pénzért már szinte bármit meg lehet venni (na jó, nem mindent), de élelmiszerek területén tényleg szinte bármit. A felhasználásra előkészített salátától a száraz tésztán, konzerveken, fagyasztott gyümölcsökön és zöldségeken, félkész ételeken át szószokig, salátaöntetekig, süteményporokig, kekszekig szinte bármit. Csak győzzük kifizetni mindezt.

Ha van rá időnk, ezeknek a nagy része sokkal olcsóbban elkészíthető otthon (és nem utolsó sorban sokkal finomabb és egészségesebb is lesz).

Fűszernövények az erkélyen
Fűszernövények az erkélyen

5. Ha lehetőségünk van, termeljünk magunknak!

Akinek bármilyen kicsi kertje van, de akár egy erkélye is, máris sokat spórolhat – a nagyobb kertről már nem is beszélve. Vannak nagyon könnyen termeszthető zöldségfélék, vannak, amelyekhez kell némi gyakorlat, de minden megtanulható.

Akár egy erkélyen is lehet fűszernövényeket, néhány tő paradicsomot, balkonepret és egyéb balkonon történő nevelésre alkalmas zöldséget vagy gyümölcsöt termeszteni. Kertészeti centrumokban segítséget adnak mindehhez, s hatalmas öröm a saját magunk termesztette növényekből lakmározni.

6. Tároljunk be a szezonális gyümölcsökből, zöldségekből fagyasztással, befőzéssel!

Ha van kertünk, ez a pont teljesen természetes. Ami megtermett, vétek kidobni. Lehet a termésből csereberélni, én adok epret, te adsz barackot, akár el is lehet adni a felesleget, amiből még egy kis bevétel is származik. Ha nincs kert, szezonjában érdemes beszerezni a piacon nagyobb mennyiségeket, majd lefagyasztani, befőzni mindezt. Ha valaki meglep bennünket néhány kilónyi zöldséggel vagy gyümölccsel, ne hagyjuk kárba menni, gondoljunk a téli hónapokra!

Vegyük figyelembe a család ízlését és mennyiségi igényeit. Teljesen felesleges eperlekvárt főzni, ha senki nem szereti, s véletlenül se tegyünk el húsz kiló barackból befőttet, ha néhány üvegnél több soha nem fogy belőle. Ellenben ha sok zöldbab fogy, nosza, ne sajnáljuk az időt, tároljunk be jó nagy adagot a mélyhűtőbe. Fagyok előtt általában olcsón árusítják a karfiolt, ha szereti a család, ez se maradjon ki, mert hiába lehet egész télen kapni, olyankor már jóval borsosabb áron mérik.

Nyitott szemmel járva és ügyesen itt is sok pénz megspórolható.

7. Mentsük meg a maradékot!

Kizárt dolog, hogy mindig pontosan kiszámítsuk, miből mennyi fogy majd. Remek tanács lehetne, hogy főzzünk kevesebbet, de biztos lesz valaki, aki aznap éppen falásrohamos, s a kétszer annyit is megenné. Ha többet főzünk, akkor benne van a pakliban, hogy a családból valaki hazafelé találkozott egy ismerősével, akivel bekaptak pár falatot valahol.

Száz szónak is egy a vége, maradék nélkül főzni szinte lehetetlen, hacsak nem kiporciózott adagokat teszünk a család elé, aztán ha valaki éhes maradt, ott a zsíros kenyér. (Nagymamám anno így csinálta.) Viszont az egy-két adagoknak sem kell a kukában vagy a kutya tányérjában végezni. A Maradékmentés menüpontban folyamatosan gyarapodó ötleteket adok.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .