Egyszerű házi sajt készítése

Az egyszerű házi sajt készítése egyáltalán nem bonyolult, nem is különösebben időigényes. Készülhet tehéntejből vagy kecsketejből is.


Nálunk kecsketejből készül, hiszen a kecsketej adott. Ha tehéntejből készítjük, arra ügyeljünk, hogy a bolti UHT és mindenféle agyonkezelt tejek alkalmatlanok a sajtkészítésre. Lehetőleg házi tejet vegyünk, illetve a boltban kapható teljes tejek közül olyat válasszunk, amely legfeljebb kíméletes kezelésen esett át. (Bolti tejből még soha nem készítettem, de mivel a házi tejet is felforralom sajtkészítés előtt, így egy normál pasztörizáláson átesett tej is megfelelő lehet.)

Ez egy nagyon egyszerű friss sajt, nincs szükség hozzá sem tejoltóra, sem kultúrára, és érlelni sem kell. Ennél fogva friss fogyasztásra alkalmas, hűtőben maximum öt-hat napig lehet tárolni. Viszont sokféleképpen ízesíthető, igazi csemege.

Tulajdonképpen elronthatatlan, de szükséges egy kis tapasztalat, mire az ízlésünknek legjobban megfelelő állagot és a sózás mértékét kikísérletezzük.

A megfelelően kivitelezett sófürdő sarkalatos pontja a sajtkészítésnek, sokan félnek is tőle, így a recept végén adok egy tippet a sófürdő elkerülésére, hogy tényleg elronthatatlan legyen a sajt.

Egyszerű házi sajt hozzávalói

2 liter nyers tej (illetve lásd a fentieket a tejjel kapcsolatban)
2-4 evőkanál 10%-os ecet vagy 1-2 evőkanál citromsav
egy nagy lábos,
egy nagy tál,
egy nagy szűrő és egy textilpelenka vagy nagy gézlap vagy tüll anyag
kampó és egy hely, ahova felakaszthatjuk a sajtot
20 dkg só

Egyszerű házi sajt készítése

1.    Először elkészítjük az ordát. A nyers tejet egy nagy lábasban vagy fazékban felforraljuk. A felforrt tejet hagyjuk kicsit hűlni, nagyjából 10 percig. A tejbe beleöntünk 2 evőkanál ecetet vagy hozzáadunk egy evőkanálnyi citromsavat, majd óvatosan megkeverjük. Ha nem kezd el szétválni a savó és a tej szárazanyag-tartalma, adjunk hozzá még egy kis ecetet vagy citromsavat. Ha már szétválik, hagyjuk egy kicsit állni, újabb 5-10 percig.

2.    Közben tegyünk egy nagy tál fölé egy nagy szűrőt, amit béleljünk ki textilpelenkával, nagy gézlappal vagy tüllel. Ebbe belemerjük a lábos tartalmát. A szűrőben fennmaradó anyag az orda.

Házi orda készítése friss tejből

3.    A textília sarkait kössük össze és akasszuk fel a kis batyut, hogy kicsöpöghessen a savó. A csöpögtetést, szikkasztást legalább 3 órán keresztül, de akár egy egész éjszakán át is végezhetjük, de ennél sokkal tovább se tartson, nehogy megromoljon a sajtunk. (Minél rövidebb ideig tartjuk felakasztva, annál lágyabb marad a sajt, és előfordulhat, hogy pont ezért szét is morzsálódik. Minél hosszabb ideig szikkasztjuk, annál tömörebb, keményebb sajtot kapunk.)

4.    Készítsünk sófürdőt 1 liter vízből és 20 dkg sóból, egyszerűen keverjük el a hideg vízben a sót. Tegyük a sófürdőbe a textíliából kicsomagolt sajtot. Olyan edényt válasszunk a fürdőztetéshez, amiben a sós víz ellepi a sajtot, de az is megoldás, ha félóránként átforgatjuk, hogy mindenhol érje a sós víz. Kb. két liter tejből készülő sajtot nagyjából két-három órán keresztül kell a sófürdőben áztatni, ami ízlés kérdése is, de vegyük figyelembe, hogy a só a tartósítást is szolgálja. Ha lágyabbra hagytuk a sajtot, rövidebb idő is elegendő lehet a sófürdőhöz, mert jobban magába szívja, egyúttal könnyebben szét is esik a sós víztől. Ha keményebb a sajt, nehezebben szívja magába a sós vizet, nehezebben is esik szét.

5.    A sófürdőből kivett sajtot lefedve tároljuk a hűtőben.

sajt csöpögtetése, orda csöpögtetése
A leszűrt masszát felakasztva csöpögtetjük.

Tippek

Ha szép kerek vagy szögletes formájú sajtot szeretnénk, a csöpögtetés helyett használhatunk akár házilag készített formát is a sajt készítéséhez. Ehhez megfelel egy használaton kívüli műanyagedény, esetleg margarinos doboz, aminek az alját sűrűn kilyuggatjuk (itt fog eltávozni a felesleges savó, a tetejét pedig akkorára vágjuk, hogy belepottyanjon az edénybe. A formába töltött sajtmasszára kerül a tető, majd erre valamilyen súlyt (akár egy vízzel töltött befőttesüveget) helyezünk, ami segít kinyomni (kisajtolni) a felesleges nedvességet.

A sófürdő elkerülhetjük, ha 2 liter tejhez számítva 2 csapott evőkanálnyi sót adunk az ecettel vagy citromsavval együtt a forró tejhez. (Ebben az esetben a csöpögtetés után kicsomagolt sajtot máris tehetjük a hűtőszekrénybe.)

Ha rendelkezésre áll hűvös és nagyon száraz hely, egy deszkára téve és naponta legalább egyszer átforgatva reszelhető állagú sajtot érlelhetünk belőle néhány nap alatt. Ehhez azonban kizárólag a jól kicsöpögtetett, keményebb állagú házi sajtot használjuk alapanyagként, a puhább állagú sajt erre alkalmatlan.

Variációk az egyszerű házi sajt ízesítésére

Az ízesítőket hozzákeverhetjük az ordához is, de szűrés közben a rétegek közé is szórhatjuk. Ha felületi fűszerezést szeretnénk, szórjuk a textíliára a kívánt fűszert, és csak ezt követően kezdjük rámerni az ordát, így szépen megtapad a sajt külső felszínén.

Fokhagymás: az apróra vágott fokhagymát kiegészíthetjük snidlinggel is.

Lilahagymás: a lilahagymát ízlés szerint finomra vágva vagy darabosabban is hozzáadhatjuk a sajthoz.

Zöldfűszeres: vegyes zöldfűszereket vágjunk finomra. A variációknak csak a fantázia és az ízlés szabhat határt: rozmaring, kapor, szurokfű, kakukkfű, lestyán, zeller, bazsalikom stb.

Pritaminpaprikás: pritaminpaprikát vagy kaliforniai paprikát vágjunk apró kockákra, ezt adjuk a sajthoz.

Köményes: egész és/vagy őrölt köményt szórjunk a sajtrétegek közé.

Chilis: a pikáns ízek kedvelői őrölt chilipaprikával is ízesíthetik a sajtot.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

2 Comments

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .