Kakaós csiga (pihe-puha és mennyei)

Kakaós csiga

Ez a kakaós csiga garantáltan hatalmas sikert fog aratni a kakaós csiga rajongóinak körében, sőt, talán még a rajongótáboron kívül állók is elismeréssel nyilatkoznak majd róla.


Pihe-puha, foszlós, isteni finom kakaós csiga, örök hálám a szomszédasszonyomnak, hogy megosztotta velem ezt a receptet, ráadásul az elkészítése is egyszerű és viszonylag olcsó sütemény. A fiam nagy kedvence, és bár kelt tésztából készült finomságokat nem nagyon szabadna melegen enni, mert könnyen megülik a gyomrot, nálunk bizony egy fél tepsivel elfogy, mielőtt még a kihűlés fázisába kerülhetne.

Ha szép egyforma, szabályos szélű süteményeket szeretnék készíteni, a tepsiben egymástól távolabb helyezzük el a csigákat, hogy sülés közben se érjenek majd össze. Az én csigáim kissé amorf formát szoktak ölteni, aminek az az oka, hogy csak kicsi helyet hagyok a tepsiben a csigák között, így összeérnek, úgy nyomják egymást, ahogy éppen sikerül, de mi így szeretjük, hogy nincs külső „kérge” a csigáknak.

Megsüthetjük kerek tortaformában is. Ha sikerül szép szabályosan elrendezni a csigákat a formában, nagyon szép küllemű süteményt kapunk.

Tízóraira, reggelire, uzsonnára is kínálhatjuk, de kerek formában megsütve akár különlegesebb alkalomra is elkészíthetjük.

Kakaós csiga hozzávalói

60 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
2 ek. olaj
1 csapott kávéskanál só
1 ek. kristálycukor
2-3 dl tej
0,5 csomag vaníliás cukor

töltelékhez
10 dkg vaj vagy margarin
5 ek. keserű (cukrozatlan) kakaópor
10 dkg kristálycukor

locsoláshoz
kb. 1,5 dl tej
0,5 csomag vaníliás cukor

tepsihez
sütőpapír

 

Kakaós csiga elkészítése

1.    A tejet meglangyosítjuk. Kb. 1 deci tejhez adjuk az élesztőt és az 1 evőkanál kristálycukrot, majd meleg helyen hagyjuk felfutni.

2.    A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot, a felhabosodott élesztős tejet és az olajat. Apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy jól formázható, se kemény, se lágy tésztát kapjunk, majd jól kidagasztjuk.

3.    Meleg helyen konyharuhával letakarva kb. duplájára kelesztjük.

4.    A megkelt tésztát kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, megöntözzük az olvasztott zsiradék kb. felével, megszórjuk a cukorral összekevert kakaópor kb. kétharmadával, feltekerjük és kb. két centi vastag szeletekre vágjuk. (Ha sokkal több kakaóport szórunk rá, a szeleteléskor kiszóródik a nagy része, viszont a tepsibe helyezés után rászórva a maradékot szépen beleolvad majd a süteménybe és a teteje is kissé kakaós lesz.)

5.    Egy sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe rakosgatjuk a csigákat, vagy egy sütőlemezre egymástól nagyobb távolságra, esetleg egy kerek tortaformában csinosan elrendezzük őket. A csigák tetejét megszórjuk a megmaradt cukros kakaóval, megöntözzük a maradék zsiradékkal, majd kb. 200 fokra (4. fokozat) a sütőbe tesszük.

6.    Felforrósítjuk a locsoláshoz a tejet a vaníliás cukorral. Amikor majdnem készre sültek a csigák, óvatosan megöntözzük a tetejüket a forró cukros tejjel, majd visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.

7.    Rácsra szedve kihűtjük.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .