Baconös sajtos hagymás nokedli

baconos hagymás sajtos nokedli

Ez a baconös sajtos hagymás nokedli eredetileg Käsespätzle névre hallgat, és az osztrákok igencsak laktató étele. Frissen készítjük, forrón tálaljuk, és lehetetlen belőle hatalmas adagot enni.

Amolyan igazi paraszti étel, minden jó belekerül, ami egy vidéki gazdaságban állandóan kéznél van, utána pedig akár egész nap lehet szántani. 🙂

Az elkészítéshez szükséges egy olyan edény, amelynek a füle/nyele nem tartalmaz műanyagot. (Én leszedtem egy serpenyőről a nyelét, ezt használom a fordított sütihez is.) Ennek hiányában kisebb tepsiben is megsüthetjük.

Baconös sajtos hagymás nokedli hozzávalói

a nokedlihez

  • 35 dkg liszt
  • 4 tojás
  • kb. 2-2,5 dl tej

vagy a hagyományos recept szerint elkészített nokedli

  • 15 dkg bacon (vagy más húsos szalonna)
  • 10 dkg ementáli sajt (esetleg helyette trappista vagy más kemény sajt)
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl

Baconös sajtos hagymás nokedli elkészítése

  1. Először a nokedlitésztát készítjük el. A tojásokat felverjük a sóval, hozzáadjuk a liszthez, kicsit elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, egyneművé keverjük, és 15-20 percig állni hagyjuk.
  2. Közben forraljunk vizet a nokedli kifőzéséhez. A vékonyra szeletelt bacont vékony csíkokra vágjuk, így kb. gyufaszálnyi szalonnadarabkákat kapunk. A megtisztított vöröshagymát laskára vágjuk (a félbe vágott hagymát vékonyan felszeleteljük, így félkör alakú hagymaszeletkéket kapunk). Reszeljük le a sajtokat is.
  3. A bacon zsírját egy serpenyőben kisütjük, a megsült szalonnákat kiszedjük, a visszamaradt zsírban pedig megdinszteljük a hagymát. (A bacont ropogósra szoktam sütni, de vigyázok, hogy ne égjen meg, a hagymát pedig addig fonnyasztom, amíg előjön a sült hagyma kellemesen édeskés íze.)
  4. Melegítsük elő a sütőt. A felforrt vízbe szaggassuk bele a nokedlitésztát, szűrjük le, tegyük a serpenyőbe. Adjuk hozzá a sült bacont, a dinsztelt hagymát, a tejfölt, a reszelt füstölt sajtot és a reszelt ementáli nagyobb részét.
  5. Keverjük át az egészet, majd szórjuk meg a tetejét még egy kevéske reszelt ementálival, és mehet is a sütőbe. Kb. 240 fokon (6. fokozat) addig sütjük, míg a tetején a sajt pirulni kezd. (Ízlés szerint az összekeverést el is hagyhatjuk, ebben az esetben azonban ügyeljünk arra, hogy a rétegezés során minden hozzávalóból egyformán jusson mindenhova.)
  6. Még forrón tálaljuk. Kínálhatunk mellé friss kevert salátát.

Maradékmentés

Nálam a nokedlivel két probléma szokott előfordulni: vagy sok, vagy kevés. Az utóbbi a nagyobb probléma, ezért inkább többet készítek. A maradék pedig másnap jó lesz ilyen baconös nokedlinek vagy tojásos nokedlinek, esetleg bekerül a fagyasztóba, és majd később eldől a sorsa.

Jó étvágyat!