A kakaókrémes keksz gyermekkorom egyik kedvenc nyalánksága (közvetlenül a csokiöntetes piskóta után). Csokoládékrémes keksznek is neveztük, Nagymamám gyakran készítette, ha egyszerű, gyorsan összeállítható édességre volt szükség.
Mivel mindig minden alapanyag rendelkezésre állt, gyorsan, akár egy nagyobb főzés mellett is könnyen elkészíthető volt ez az egyszerű desszert.
Zabpelyhes vagy teljes kiőrlésű liszttel is nagyon finom, ezekkel a kekszekkel némileg egészségesebb és táplálóbb is lesz a végeredmény.
A hűtőben 3-4 napig is eláll, ezért eleve nagyobb adagot szoktam készíteni, de egy ebéd utáni desszerthez a receptben megadott mennyiségek is elegendőek 4 fő részére.
Kakaókrémes keksz hozzávalói
1 tojás
3 ek. kristálycukor (akár barnacukor is lehet)
1 ek. finomliszt vagy étkezési keményítő
1 ek. cukrozatlan kakaópor
0,5 liter tej
csipet só
10 dkg háztartási keksz
Kakaókrémes keksz elkészítése
1. A tejből nagyjából fél deciliternyit tegyünk félre, a többit tegyük fel melegedni.
2. Amíg felforr a tej, keverjük el a tojást, a cukrot, csipet sót, kakaóport és a lisztet vagy étkezési keményítőt, majd adjuk hozzá a félretett fél deci tejet, keverjük az egészet simára.
3. Amikor már majdnem felforrt a tej, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a kikevert masszát, és folytassuk tovább a keverést, nehogy csomós legyen vagy odaégjen.
4. Kis lángon folytonos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ha liszttel készítjük, óvatos kóstolással bizonyosodjunk meg róla, hogy megfőtt a liszt.
5. A kekszet tegyük egy tálba vagy kisebb desszertes tálkákba osszuk szét, majd a kakaókrémet még forrón öntsük rá a háztartási kekszre, hogy könnyebben felpuhítsa azt.
6. Önmagában is nagyon finom, de díszíthetjük tejszínhabbal, friss, fagyasztott vagy akár apróra vágott aszalt gyümölcsökkel is.
Tipp
A kakaókrém ízében nagyon hasonlít a bolti csokoládépudinghoz, az alapanyagok hiányában vagy további időspórolás céljából csokipudinggal is készülhet ez a desszert.
Egyéb keksszel is készíthetjük, ami éppen otthon van, zabpelyhes vagy teljes kiőrlésű liszttel különösen finom.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.