Ellenállhatatlanul finom házi vaj készítése 2 perc alatt

házi vaj készítése

Vaj vagy margarin? Nem én leszek, aki megválaszolja a kérdést, de ha te is szereted a vajat, ez neked való: egy ellenállhatatlanul finom házi vaj receptje, ami 2 perc alatt elkészül.

Ha szereted a vaj ízét, de a margarint ízét kevésbé, ahogy én is, nyilván mindig tartasz otthon vajat, ahogy én is. Mégis előfordulhat, hogy elfogy a reggelihez, miközben szükség lenne rá például a sütéshez. Ugye?

Nálam ilyenkor kerül elő a tejszín, ami szintén mindig van itthon.

A receptet tulajdonképpen a véletlen szülte, ahogy az már lenni szokott. Kedvenc konyhai aprítómmal vertem volna fel a tejszínhabot. Már nem tudom, hogy a tejszín volt-e túl friss, ezért extra rövid idő alatt felverődött, vagy én álmodoztam túl azt a fél percet, amire a tejszín felveréséhez általában szükség van ebben a masinában. Az viszont tény, arra lettem figyelmes, hogy valami kemény tömb forog a habverő lapáton.

Leállítottam a gépet, levettem a tetejét, és legnagyobb megdöbbenésemre egy tejszerű folyadékot és egy szabálytalan tömbbé összeállt valamit láttam benne. Egyből kapcsoltam, hogy mi történt. Meg is kóstoltam gyorsan életem első házi vaját, ha már így sikerült.

Azóta ritkán veszek bolti vajat, inkább elkészítem.

Sőt kipróbáltam már többféle módon, így akkor is el tudod készíteni ezt a finomságot, ha nincs késes aprítód, sőt semmilyen habverésre alkalmas géped.

Házi vaj 2 perc alatt – hozzávalók

zsíros habtejszín
konyhai késes aprító habverő lapáttal

Házi vaj készítése 2 perc alatt –recept

A konyhai aprító tartályába helyezzük a habverő betétet, beleöntjük a tejszínt, és addig keverjük, amíg kiválik a vaj. Először egy egyre keményebbé váló tejszínhabot kapunk, majd ha továbbkeverjük, kicsapódik a tejszínhabból a zsiradék, ami tulajdonképpen a vaj.

Házi vaj készítése 5 perc alatt – recept

Elektromos habverővel is elérhetjük ugyanezt az állapotot, ehhez a legmagasabb fordulatszámon kell verni a tejszínhabot, amíg kicsapódik a vaj.

Házi vaj készítése gép nélkül 5 perc alatt

Ehhez szükség lesz egy befőttesüvegre tetővel. A 720 ml-es üvegre akár 3 dl tejszínt is számolhatunk, de kevesebb tejszínből is elkészíthető.

  1. Öntsük a befőttesüvegbe a tejszínt, és csavarjuk rá a tetejét
  2. Állítsuk a befőttesüveget meleg vízbe, hogy kicsit átmelegedjen a tejszín, így lerövidíthetjük az elkészítési időt.
  3. Kezdjük el erőteljesen rázni az üveget, és ezt addig folytassuk, amíg az üvegben kicsapódik a vaj. (Kb. 5 perc, de a tejszín frissességétől és a rázás mértékétől is függ az elkészülés időtartama.)

Tippek a házi vajhoz

Ha sós vajat szeretnénk készíteni, a tejszínben keverjünk el egy kevés sót, és ezt követően verjük fel a habot.

A visszamaradó tejszerű folyadékot felhasználhatjuk habarás készítéséhez, kávéba, kakaóba, turmixokba.

Jó étvágyat!