A halfasírt egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Remek lehetőség, hogy a megszokott receptek helyett változatosabbá tegyük a halfogyasztásunkat. Általa talán még azon családtagok is kedvet kapnak a halhoz, akik egyébként kevésbé szeretik.
Szinte pillanatok alatt elkészül, így segítségével időhiányos napokon is könnyen tálalhatunk főtt ételt a családnak.
A halfasírtot zsemlébe is tehetjük némi salátával és egy kevés majonézzel, vagyis halburger formájában is kínálhatjuk, így is fokozható a változatosság.
Halfasírt hozzávalói
- 300 gramm tonhal (konzervből)
- 2 tojás
- ½ citrom leve (ízlés szerint lehet több is)
- 1 kis szelet kenyér
- 1 tk. halak fűszerkeverék
- ½ tk. só
- 1 tk. mustár
a forgatáshoz 8 dkg liszt (rétesliszt vagy teljes kiőrlésű liszt)
a sütéshez 1 ek. olaj
Halfasírt készítése
- A kenyeret kevés vízbe áztatjuk.
- A konzerv tonhalról leszűrjük a levét (akár sós lé, akár olaj). A halhúst egy tába tesszük, és villával összenyomkodjuk.
- A halhúshoz adjuk a tojást, a citromlevet, halak fűszert, sót és a mustárt, valamint a jól kinyomkodott ázott kenyeret.
- A hozzávalókat egyneművé vegyítjük, majd kb. pingponglabda méretű golyókat formázunk belőlük, kissé ellapítjuk és megforgatjuk a lisztben.
- Egy (lehetőleg teflonos) serpenyőben ½ tk. olajat hevítünk, beletesszük a serpenyőbe a halpogácsákat, a tetejükre csöpögtetjük a maradék ½ tk. olajat. Közepes vagy annál kicsit erősebb lángon mindkét oldalukat megsütjük, amíg kapnak egy kis színt és kissé ropogóssá válik a külsejük.
- Burgonyapürével, hasábburgonyával, serpenyős burgonyával vagy rizzsel is köríthetjük, illetve kínálhatunk mellé valamilyen salátát, remuládmártást vagy tartármártást is.
Tippek a halfasírt készítéséhez
A masszát fűszerezhetjük friss zöldfűszerekkel, például kaporral, korianderrel, metélőhagymával, petrezselyemzölddel, valamint száraz fűszerekkel is, például borssal, római köménnyel, korianderrel.
Ízlés szerint a halpogácsákat forgathatjuk zsemlemorzsába is.
Kenyér helyett készülhet liszttel is. Ebben az esetben érdemes sós lében eltett halból készíteni, a felfogott léből pedig szükség szerinti mennyiséggel lazítható a massza. Ez a változat kicsit lassabban sül meg, ezért érdemesebb kisebbre venni a lángot, hogy biztosan kellőképpen átsüljön.
Maradék sült vagy főtt halból is készülhet. Ebben az esetben gondosan távolítsuk el az esetleges szálkákat a halhúsból (például passzírozással), mielőtt elkészítenénk a halas masszát.
Jó étvágyat!