Halfasírt recept (egyszerű)

halfasírt készítése

A halfasírt egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Remek lehetőség, hogy a megszokott receptek helyett változatosabbá tegyük a halfogyasztásunkat. Általa talán még azon családtagok is kedvet kapnak a halhoz, akik egyébként kevésbé szeretik.

Szinte pillanatok alatt elkészül, így segítségével időhiányos napokon is könnyen tálalhatunk főtt ételt a családnak.

A halfasírtot zsemlébe is tehetjük némi salátával és egy kevés majonézzel, vagyis halburger formájában is kínálhatjuk, így is fokozható a változatosság.

Halfasírt hozzávalói

  • 300 gramm tonhal (konzervből)
  • 2 tojás
  • ½ citrom leve (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 kis szelet kenyér
  • 1 tk. halak fűszerkeverék
  • ½ tk. só
  • 1 tk. mustár

a forgatáshoz 8 dkg liszt (rétesliszt vagy teljes kiőrlésű liszt)

a sütéshez 1 ek. olaj

Halfasírt készítése

  1. A kenyeret kevés vízbe áztatjuk.
  2. A konzerv tonhalról leszűrjük a levét (akár sós lé, akár olaj). A halhúst egy tába tesszük, és villával összenyomkodjuk.
  3. A halhúshoz adjuk a tojást, a citromlevet, halak fűszert, sót és a mustárt, valamint a jól kinyomkodott ázott kenyeret.
  4. A hozzávalókat egyneművé vegyítjük, majd kb. pingponglabda méretű golyókat formázunk belőlük, kissé ellapítjuk és megforgatjuk a lisztben.
  5. Egy (lehetőleg teflonos) serpenyőben ½ tk. olajat hevítünk, beletesszük a serpenyőbe a halpogácsákat, a tetejükre csöpögtetjük a maradék ½ tk. olajat. Közepes vagy annál kicsit erősebb lángon mindkét oldalukat megsütjük, amíg kapnak egy kis színt és kissé ropogóssá válik a külsejük.
  6. Burgonyapürével, hasábburgonyával, serpenyős burgonyával vagy rizzsel is köríthetjük, illetve kínálhatunk mellé valamilyen salátát, remuládmártást vagy tartármártást is.

Tippek a halfasírt készítéséhez

A masszát fűszerezhetjük friss zöldfűszerekkel, például kaporral, korianderrel, metélőhagymával, petrezselyemzölddel, valamint száraz fűszerekkel is, például borssal, római köménnyel, korianderrel.

Ízlés szerint a halpogácsákat forgathatjuk zsemlemorzsába is.

Kenyér helyett készülhet liszttel is. Ebben az esetben érdemes sós lében eltett halból készíteni, a felfogott léből pedig szükség szerinti mennyiséggel lazítható a massza. Ez a változat kicsit lassabban sül meg, ezért érdemesebb kisebbre venni a lángot, hogy biztosan kellőképpen átsüljön.

Maradék sült vagy főtt halból is készülhet. Ebben az esetben gondosan távolítsuk el az esetleges szálkákat a halhúsból (például passzírozással), mielőtt elkészítenénk a halas masszát.

Jó étvágyat!