Bazsalikomos paradicsomsaláta

bazsalikomos paradicsomsaláta

A bazsalikomos paradicsomsaláta egy fűszeres ízű, mediterrán jellegű saláta, mely nagyon jól illik különféle sültekhez, de sok egyéb fogást is nagyon üdévé és nyáriassá varázsol.

Reggelire is tökéletes egy szelet pirítóssal, de feldobhatunk és egészségesebbé tehetünk vele egy pizzát vagy akár egy egyszerű cukkinitócsit is.

A friss bazsalikom teszi igazán különlegessé ezt a salátát. A zöld levelekre akár úgy is tekinthetünk, mint valamilyen salátanövényre, így nemcsak ízesíti, de színesíti és gazdagítja is az ételt. A száraz bazsalikomnak egészen más íze van, más jelleget ad az ételnek.

Sokféle paradicsomból készítettem már, mindegyikből nagyon finom. A kertünkben éppúgy terem nagyobb húsos fajta, mint apró koktél, sőt még sárga színű is, ezek mindegyike tökéletesnek bizonyult, sőt akár keverhetőek is a fajták, ha többféle áll rendelkezésre.

Bazsalikomos paradicsomsaláta hozzávalói

3 közepes méretű érett paradicsom
15 friss bazsalikomlevél
0,5 mk. só
őrölt bors
2 tk. olívaolaj vagy más salátaolaj

Bazsalikomos paradicsomsaláta elkészítése

1. A paradicsomokat ízlés és méret függvényében vághatjuk karikára, kisebb-nagyobb kockákra, vagy akár csak félbe, illetve negyedbe, és tegyük egy tálba.

2. A bazsalikomleveleket szükség esetén öblítsük le, egy konyharuhán csepegtessük le, majd vágjuk 2-3 milliméteres csíkokra. Ennek legegyszerűbb módja, ha a leveleket egymásra fektetjük, összesodorjuk, és egyszerűen felszeleteljük. Nem baj, ha nem sikerül teljesen egyenletesre vágni, esetleg egyik csík vékonyabb vagy vastagabb lesz, a lényeg, hogy kissé felaprítsuk, mert így jobban kijön az íze, és könnyebb elkeverni a salátával.

3. Szórjuk a bazsalikomot a paradicsomra, locsoljuk meg az olajjal, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is. (Hagyhatjuk egy kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek, ekkor azonban levet fog engedni, és a paradicsom is kissé összeesik. Ebben az esetben célszerűbb a sózást közvetlenül a tálalás előttre időzíteni.)

Jó étvágyat!