Csirkemájas szendvicskrém, csirkemájas kenőke

A csirkemájas szendvicskrém jó választás, ha a család kevésbé kedveli a zöldséges szendvicskrémeket. Kicsit talán retro hangulatú, de annál finomabb kenyérre való, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.

Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei viszont inkább keressenek egy másik receptet, mert ez legfeljebb a Regenor diétát követők számára lesz elfogadható választás.

Aki nem követ semmilyen szigorú diétát, időnként igazán megengedhet magának egy-egy kalóriadúsabb, zsírosabb fogást.

Gyerekkoromban még nem számított szokatlannak a zsíros kenyér, az iskolában is kaptunk időnként uzsonnára, és otthon is el-elfogyott egy-egy szelet. Az egyszerű zsíros kenyeret Anyukám gyakran varázsolta kicsit ízletesebbé, például azzal, hogy a fokhagymával ízesített zsírban megsütött egy kis májat is. A sült májat rászeletelte a zsíros kenyér tetejére, és rögtön egy ízletesebb és táplálóbb szendvics került az asztalra.

Ezt a receptet fejlesztette tovább a férjem, méghozzá úgy, hogy a zsír gyakorlatilag háttérbe, a máj pedig igencsak előtérbe került. Egy kis hagyma pedig mindennek jó ízt ad, így született meg ez a szendvicskrém.

Csirkemájas szendvicskrém hozzávalói

0,5 kg csirkemáj (szív nélkül)
0,25 kg zsír
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

őrölt feketebors

Csirkemájas szendvicskrém elkészítése

1. Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, és vágjuk kis kockákra mindkettőt.

2. A májról távolítsuk el a hártyákat, ereket.

3. A zsírt tegyük egy lábasba, kezdjük el melegíteni, közben adjuk hozzá a kétféle hagymát, majd a májat is, és adjunk hozzá kb. fél deciliternyi vizet. Fedő alatt kezdjük el párolni, sütni, ne túl nagy lángon.

4. Ha a máj megpuhult, vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára, vagyis párologtassuk el róla a maradék vizet. Közben ízlés szerint megtörhetjük a megpuhult májat, hogy kenhetőbb, de kicsit darabosabb állaga legyen, vagy akár egyben is hagyhatjuk. (Figyeljünk oda rá, nehogy megégjen, időnként keverjük is meg, ezen a ponton már elég gyorsan elkészül.)

5. Sózzuk, borsozzuk, még egyet rottyantsunk rajta, majd zárjuk el alatta a hőforrást.

6. Ha pástétomosabb állagot szeretnénk, átnyomhatjuk húsdarálón a májat a zsírral együtt. Ha a retrósabb változat mellett döntünk, akár fel is szeletelhetjük az egészben hagyott májakat.

7. Friss vagy pirított, fehér vagy barna kenyérrel egyaránt nagyon finom.

Jó étvágyat!