Nálunk a töltött káposzta után ez a második olyan savanyú káposztás étel, melyet ünnepek alkalmával gyakorta készítünk. Húsvét és karácsony környékén gyakran kerül az asztalra, de persze máskor is, mert nagyon finom.
A recept a sógornőmtől érkezett, ő pedig a tévében látta, ha minden igaz. Azért szeretjük nagyon, mert a töltött káposztánál egyszerűbb elkészíteni, ugyanakkor különlegesebb, mint az egyszerű székelykáposzta.
Erdélyi rakott káposzta hozzávalói
1,5 kg savanyú káposzta
70 dkg darált hús (sertés lapocka, pulyka, csirke, stb. – ízlés szerint)
1 szál lángolt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 bögre rizs
4 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
őrölt paprika
só
őrölt bors
kevés olaj vagy zsír
Erdélyi rakott káposzta elkészítése
1. A káposztát mossuk át alaposan, ha kell, akár kétszer-háromszor is, hogy ne legyen savanyú az étel. Karikázzuk fel a kolbászt.
2. A rizst készítsük el szokás szerint, kevés zsiradékon futtassuk meg, öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, majd pároljuk puhára.
3. Kevés olajon vagy zsíron pároljuk meg az átmosott káposztát.
4. Közben tisztítsuk meg a vöröshagymát, vágjuk kockákra. Kevés zsiradékon dinszteljük meg, adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg paprikával, és pároljuk meg. Ha elkészült a rizs és a hús is, keverjük össze a kettőt.
5. Egy tűzálló tálat kenjünk ki kevés zsiradékkal (akár a szalonnával is átkenhetjük), tegyünk az aljára egy réteg párolt káposztát, majd egy réteget a rizzsel kevert húsból, pár karika kolbászt, majd újból káposztát, és így folytassuk a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg káposzta legyen, amire tegyünk néhány karika kolbászt, a vékony szeletekre vágott szalonnát, és locsoljuk meg egy kevés vízzel hígított tejföllel. (Ha nem szeretjük a sült tejfölt, a sütés végefelé is ráönthetjük.)
6. Friss kenyérrel és tejföllel kínáljuk.
Tipp
A rizst helyettesíthetjük árpagyönggyel vagy fogyókúrás változatban zabpehellyel is.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.