Töklecsó és cukkinilecsó – tojással vagy tojás nélkül?

cukkinilecsó, töklecsó, tojással, tojás nélkül

A töklecsó vagy cukkinilecsó tulajdonképpen ugyanazt az ételt takarja, csak az alapanyag picit más. Ízlés szerint készülhet tojással vagy tojás nélkül is. De mi is ez az étel valójában?

Ez az a recept és étel, amit felnőtt koromban ismertem meg. Férjem szülőfalujában, ahol élünk, szinte népi eledel, ha lehet ilyet mondani. Akárcsak a hagyományos lecsót, a töklecsót is eszik reggelire, ebédre, vacsorára, hidegen és melegen egyaránt. Szinte minden háznál rendszeresen készítik a nyár folyamán.

Ha nagyon korrektek szeretnénk lenni, nevezhetnénk tökpörköltnek is, hiszen egy pörköltes alapon készülő zöldséges ételről van szó. Alapanyagként szóba jöhet a sima egyszerű tök, amiből főzeléket vagy rántott tököt is szoktunk készíteni, de ugyanígy készülhet rokonából, a cukkiniből is. Sőt, akár még patisszon is lehet az alapanyag, vagy mindezek vegyesen.

A zsenge cukkini zöld héját nem szoktam lehámozni, mert egy kis színt visz az ételbe. Könnyen megállapíthatjuk, hogy egy tökféle mennyire zsenge, ha a héjába vájjuk a körmünket, és egyszerűen beleszalad, akkor zsenge.

Az étel tojással is gazdagítható. Kenyérrel tálalva laktató fogás, kenyér nélkül inkább diétás.

Töklecsó vagy cukkinilecsó hozzávalói

2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 kiló zsenge tök vagy cukkini vagy patisszon (vagy ezek vegyesen)
5 tojás

őrölt pirospaprika
őrölt bors
kevés olaj vagy más zsiradék

Töklecsó vagy cukkinilecsó elkészítése

1. Tisztítsuk meg a hagymákat, és vágjuk külön-külön kis kockákra.

2. A tököt és patisszont hámozzuk meg, de ha valóban nagyon zsenge a héjuk, ezt akár el is hagyhatjuk. A cukkinit ne hámozzuk meg. Ha a tökfélék magja már kezd megkeményedni, rostosabbá válni, távolítsuk el, egyéb esetben azt is benne hagyhatjuk. Vágjuk hosszában 2-4 részre a tököket, és szeleteljük fel vékonyan, kb. 2 mm-es szeletekre.

3. Kevés zsiradékon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát is, egy rövid ideig dinszteljük együtt, majd szórjuk meg pirospaprikával, keverjük össze, és adjuk hozzá a tököt. Öntsünk rá pici vizet, sózzuk meg, ízlés szerint adhatunk hozzá egy pici borsot is, keverjük jól át, és közepesnél kicsit erősebb tűzön kezdjük el főzni. Időnként keverjük meg. Hasonlóan készül, mint a hagyományos lecsó, az a cél, hogy amíg megfő, minél több nedvesség elpárologjon belőle, de közben ne égjen oda az étel.

4. Amíg elkészül a tök, üssük fel a tojásokat, verjük jól fel egy kis sóval. Ha megpuhult a tök, adjuk hozzá a tojást, és kevergessük, amíg a tojás is megfő benne.

5. Tálaljuk friss kenyérrel, de önmagában is finom.

Tipp

Gazdagabbá és markánsabb ízvilágúvá tehetjük, ha füstölt szalonna zsírján készítjük, esetleg teszünk bele egy kevés füstölt kolbászt.

Ízlés szerint több vagy kevesebb tojással is készíthető.

Jó étvágyat!