Joghurt házilag

A boltok hűtőpultjaiban annyiféle joghurt kelleti magát, hogy eszünkbe sem jut otthon elkészíteni, pedig igazán nem bonyolult művelet, a végeredmény kiváló, és a pénztárcánkat is jelentősen tehermentesíti.

Ez egy igen sokoldalúan felhasználható tejtermék. Fogyaszthatjuk reggelihez, tízóraira vagy uzsonnára. Édes és sós ízesítést is kaphat. Előbbi akár desszertként is funkcionálhat, sőt torták, sütemények krémjét is gazdagíthatja vagy fagylalt is készülhet belőle, utóbbi salátaöntetek, mártogatók, szószok formájában kerülhet az asztalra.

Ha télen készítjük, jó helyet találhatunk neki a fűtőtesten, kályha tetején, bárhol, ahol melegen tudjuk tartani, nyáron pedig egyszerűen betehetjük egy hűtőtáskába (amibe nem teszünk jégakkut, viszont tartani fogja a hőt), vagy bebugyolálhatjuk úgy, mintha lekvárt vagy befőttet tennénk száraz dunsztba.

Az egyszerűbb joghurtkészítő gépek semmi mást nem tesznek, mint egyenletes hőmérsékleten tartják a készülő tejterméket az azon beállított ideig. Szerintem teljesen felesleges bármilyen gép beszerzése, a fent leírt módszerek is nagyon jól működnek.

A készítéshez használt edénnyel szemben annyi a kívánalom, hogy legyen teteje és üvegből készüljön (a tető lehet akár műanyag is). Praktikusak a kis tormás üvegek, ezek nagyjából 2 deciliteresek, ami egy evésre éppen elegendő.

Házi joghurt hozzávalói

1 liter tej (lehetőleg házi, de a zacskós tej is megfelelő)
kb. 10 teáskanálnyi bolti (élőflórás) joghurt
hőmérő (ha van)
üveg edények hibátlan tetővel (pl. befőttesüveg, tormás üveg)

Házi joghurt elkészítése

1. A tejet óvatosan felmelegítjük. Hivatalosan 42 fokosnak kell lennie, ha van maghőmérőnk, akkor meg is mérhetjük. Ennél egyszerűbb, ha időnként beledugjuk a melegedő tejbe az ujjunkat. Akkor jó, ha már kicsit melegnek érezzük. (A testünk 35-37 fokos, ehhez képest már nem kell sokkal melegebbnek lennie.)

2. Amíg melegszik a tej, készítsük elő az üvegedényt (vagy edényeket), amiben készíteni fogjuk. Természetesen mindegyiknek teljesen tisztának kell lennie. Tegyünk az üvegekbe 2 deciliterenként 1-2 teáskanálnyi élőflórás joghurtot.

3. A kellően felmelegedett tejet öntsük az edényekbe, majd lazán tekerjük rájuk a tetőt, és állítsuk az üvegeket nem túl forró fűtőtestre vagy tegyük egy hűtőládába (amibe természetesen nem teszünk jégakkut) vagy tegyük „száraz dunsztba”, vagyis bugyoláljuk be.

4. Nagyjából 8-12 óra alatt készül el. Ha túl hígnak találjuk, tegyük még kicsit vissza a melegre, ha már besűrűsödött, akkor hűtsük ki teljesen, és fogyasztásig tegyük a hűtőszekrénybe.

Ízesített joghurtok

Elvben már a készülő joghurthoz is adhatunk gyümölcsöket, én azonban jobban szeretem utólag ízesíteni, mert natúr formában biztonságosabban eláll akár hosszabb ideig is. Ízesíthetjük friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, lekvárral, befőttel, adhatunk hozzá mézet, cukrot, egyéb édesítőt, zabpelyhet, korpát vagy müzlit is.

Joghurtital 

Az ízesítőkkel összeturmixolva joghurtital is készülhet. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kis tejet vagy vizet.

Görög joghurt házilag

A görög joghurt a mi hagyományos joghurtunknál sokkal sűrűbb és krémesebb. Ha nem kapunk a boltban vagy olcsóbb változatra vágyunk, házilag is könnyedén előállíthatjuk.

A hagyományos joghurtot (akár a házi készítésűt is) éjszakára tegyük egy szűrőbe, ami alá tegyünk egy edényt, és így rakjuk vissza a hűtőszekrénybe. Reggelre a felesleges savó lecsöpög, és sokkal sűrűbbé válik a szűrőben visszamaradó tejtermék. Ez már önmagában is megfelelő lehet, ám ha úgy ítéljük meg, hogy nem elég krémes, keverjünk hozzá 20%-os tejfölt vagy sűrű főzőtejszínt. (2 deciliternyi joghurthoz 1-2 evőkanálnyi tejföl elegendő lehet, tejszínből kb. 1 teáskanálnyira lesz szükség.)

 

Jó étvágyat!