Félbarna pizzatészta

félbarna pizzatészta

Ez a félbarna pizzatészta lehetőséget ad arra, hogy a kedvenc pizzánkat kissé egészségesebbé tegyük, miközben az élvezeti érték szinte változatlan marad.

Gondoltam egyet és a jól bevált pizzatészta receptemet félbarnásítottam. Mostanában elég sok félbarna és teljeskiőrlésű dolgot fogyasztunk, a kenyeret pedig leginkább itthon sütöm kenyérsütőgépben.

Mivel a pizzatésztát is gyakran készítem a kenyérsütőben nemrégiben történt velem egy vicces baleset. Rosszul tettem be a tartályt a gépbe, ezért leállítottam a programot, hogy megigazíthassam. És persze nem figyeltem oda arra, hogy ekkor visszaugrik az alap pozícióba, vagyis a fehérkenyér programra. Mire észrevettem, hogy rossz programot indítottam el, már sült is a kenyerünk. Azóta már sütöttem ezt a kenyérváltozatot szándékosan is, de a teljeskiőrlésű programmal, mert a barna liszthez mégiscsak az való.

A pizzatésztát viszont azóta is így készítem. Annyit módosítok időnként a recepten, hogy a fehér lisztet 10-20% arányban zabpehelyliszttel helyettesítem, így még egészségesebb lesz a végeredmény, és a vonlainkra is kevesebb veszélyt jelent.

Félbarna pizzatészta hozzávalói

250 g kenyérliszt vagy finomliszt (10-20%-ig helyettesíthető zabpehelyliszttel)
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt vagy Graham-liszt
280 ml víz
2 tk. (oliva)olaj
2 tk só.
1 mk. cukor
pizzafűszer (elhagyható)
4 g szárított (vagy 20 g friss) élesztő

 

Pizzatészta félbarna változatban
A tészta nyersen még kissé barnás színű

Félbarna pizzatészta elkészítése

1. A kenyérsütő tartályába öntjük az olajat, majd a vizet. Rászórjuk a kétféle (vagy háromféle) lisztet, majd az egyik sarokba a cukrot, a másikba a sót és a pizzafűszert, középre az élesztőt.

2. A tartályt helyezzük a gépbe, majd állítsuk be a tészta (teig) programot, és indítsuk el.

3. Kenyérsütő nélkül a szokásos módon készíthetjük el a pizzatésztát. A hozzávalókat kézzel dagasszuk ki alaposan. Az élesztőt nem kell fefuttatni, esetleg feloldhatjuk a langyos vízben, ha így szimpatikusabb, de ez sem szükséges. Meleg helyen letakarva kelesszük a tésztát duplájára.

4. A tésztából a szokásos módon készíthetjük el a pizzát, nyújtsuk ki, kenjük meg pizzaszósszal, tegyük rá az ízéls szerintit feltéteket, szórjuk meg sajttal, és forró sütőben süssük készre.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .