Sajtos cukkinigolyó

sajtos cukkinigolyó, cukkinis sajtgolyó

Nagyszerű feltét vagy akár főfogás is kerekedhet belőle, a sajtos cukkinigolyó mindkét módon megállja a helyét, és kiváló alternatívát jelent az egyszerű (bár nagyon ízletes) rántott cukkini mellett.

Szinte bármilyen főzelékhez illik. Főételként burgonyapürével a legfinomabb. Csak úgy magában is nagyon jó csemege például uzsonnára, de kínálhatunk mellé mártogatóst is.

Sajtos cukkinigolyó hozzávalói

50 dkg cukkini (tisztított mennyiség)
1 tojás
10 dkg reszelt (kemény) sajt

őrölt bors
1 gerezd fokhagyma vagy 1 kk. fokhagymakrém
kevés zsemlemorzsa vagy liszt

panírozáshoz
liszt
zsemlemorzsa
tojás

olaj a sütéshez

Sajtos cukkinigolyó elkészítése

1. A cukkinit mossuk meg, vágjuk le a két végét. Ha már nem túl zsenge, távolítsuk el a magokat is, a zsenge, még kifejletlen magokat benne is hagyhatjuk. Ha zsenge a héja (bele tudjuk nyomni a körmünket), nem szükséges meghámozni, így mutatósabb lesz a végeredmény is. Reszeljük le a cukkinit. (Ilyen formában lesz szükségünk a receptben megadott mennyiségre.)

2. Sózzuk le a cukkinit, és hagyjuk állni 20-25 percet, majd csavarjuk ki belőle a nedvességet.

3. Amíg áll a cukkini, előkészíthetjük a többi hozzávalót, reszeljük le a sajtot, tisztítsuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát, készítsük elő a panírozás, illetve a sütés hozzávalóit.

4. A kinyomkodott cukkinit keverjük össze a tojással, liszttel vagy zsemlemorzsával, illetve ízesítsük őrölt borssal, zúzott fokhagymával és tegyünk még hozzá egy nagyon kevés sót. (Mivel a cukkinit lesóztuk, így már csak a hozzáadott tojás és a liszt sózására van szükség.)

5. A cukkinis, sajtos keverékből formázzunk kb. diónyi golyókat, ebből a mennyiségből nagyjából 14-16 golyó lesz. Mindegyiket panírozzuk be szokás szerint, először forgassuk meg a lisztben, majd a jól felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában.

6. A felforrósított olajban közepes lángon süssük meg a cukkinigolyók minden oldalát, ha szép aranybarnára sültek a golyók, csepegtessük le őket, és még forrón tálaljuk.

Tipp

A hűtőben kallódó, esetleg kicsit kiszáradt sajtot is felhasználhatjuk ehhez a recepthez.

A sajt mennyiségét meg is növelhetjük a receptben, így cukkinis sajtgolyó lesz a végeredmény.

Jó étvágyat!