Paradicsomleves burgonyagombóccal vagy betűtésztával

paradicsomleves burgonyagombóccal

A paradicsomleves egy olyan klasszikus, mely megunhatatlan, és többféle köntösbe is öltözhet. Elkészítése pedig pofonegyszerű.

A menzás paradicsomlevest talán nagyon sokan ismerjük, ez hagyományosan édes leves, amelybe leginkább betűtészta kerül, amiért a gyerekek egyszerűen odavannak. Nálunk időnként rizzsel is készült, főleg amikor egy jó ideig nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett betűtésztához jutni, mert egy ideig nem nagyon gyártották, nem is tudom, hogy miért.

Manapság leginkább burgonyagombóccal készítjük, mert így szeretjük a legjobban, ráadásul sokkal laktatóbb a végeredmény. Egy jó pogácsával kiegészítve könnyű ebéd vagy vacsora lehet.

Kevésbé klasszikus, legalábbis itthon, de napjainkban már egyre többek kedvence az inkább sós és fűszeres ízvilágú mediterrán paradicsomleves, de erről majd máskor írok. Most legyen elég annyi, hogy sokak szerint bűn a finom édes paradicsomlevet cukorral elrontani. Viszont itt van hamisítatlan kedvencünk receptje mindazoknak, akik szeretnek kicsit bűnözni.

Gyerekkoromban Anyukám gyakran készítette sűrített paradicsomból is ezt a levest. Ha jól emlékszem, nagyjából egy nagyobb doboz konzerv tartalmát adta 1 liter vízhez. Mivel nálunk rengeteg paradicsom terem a kertben, amiből mindig teszünk el jócskán paradicsomlét is, így ezt a konzerves változatot sosem készítem. Ugyanakkor a bolti paradicsomlé is megfelelő alap.

paradicsomleves betűtésztával
Pradicsomleves betűtésztával

Paradicsomleves hozzávalói

1 liter paradicsomlé
0,5 tk. só
kb. 2-3 ek. cukor vagy más édesítő (ízlés szerint lehet több is)
1 ek. liszt

levesbetét:
kb. 10 dkg betűtészta, kb. 5 dkg rizs vagy burgonyagombóc

(Igen, ez az a burgonyagombóc, amiből a szilvás gombóc is készül.)

Gombóctészta szilvás és egyéb gombócokhoz

 

Paradicsomleves elkészítése

1. Ha burgonyagombócot használunk levesbetét gyanánt, először ezt készítsük el. A receptben megadott tészta negyede is elegendő lesz a leveshez, tehát célszerű negyedelni a mennyiségeket.

2. A paradicsomlevet a sóval és a cukorral felforraljuk. Közben kikeverjük a lisztet egy kevés vízzel, hogy csomómentes pépet kapjunk. (A levesbetétek mindegyike továbbsűríti a levest, ha hosszabb ideig állni hagyjuk. Amennyiben nem rögtön tálaljuk, akár el is hagyhatjuk a lisztes sűrítést.)

3. A forró paradicsomlébe tegyünk bele kb. 10 dkg betűtésztát vagy 5 dkg rizst vagy a burgonyagombócokat. Amikor már majdnem készre főtt a levesbetét, adjunk egy merőkanálnyi levest a lisztes péphez, majd öntsük a levesbe az egészet, és keverjük el jól.

Jó étvágyat!