Pirított burgonya, az isteni köret

Pirított burgonya, köret

Egy jó pirított burgonya sokkal, de sokkal finomabb tud lenni, mint a hasábburgonya, ez utóbbi köret mégis sokkal népszerűbb.

A hasábburgonya népszerűsége talán a gyorsfagyasztott változatnak is köszönhető, mely valóban nagy segítség tud lenni a konyhában, ha gyorsan kell valamit az asztalra varázsolni. Pedig a pirított burgonya jóval kalóriaszegényebb, így egészségesebb is, a megpirult külseje pedig ellenállhatatlan ízt kölcsönöz neki. Mindenképpen érdemes felvenni a köretek listájára.

Kiváló köret mindenféle sült, panírozott húsételhez és zöldséghez, akár rántott halhoz is, de egy finom salátával önálló ételként is megállja a helyét. Egy kis sült virslivel, sült kolbásszal vagy tükörtojással akár egyszerű vacsoraként is tálalhatjuk.

 

Rántott hal sütése – nem csak karácsonykor

 

Ezt az ételt érdemesebb zsírral készíteni, mert egészen másképp sül benne a burgonya, az íze is sokkal jobb lesz, mint olajjal.

Vannak, akik a pirított burgonyát nyers burgonyából készítik, ám így sokkal időigényesebb, könnyebben előfordulhat, hogy nem sül át teljesen a burgonya, tehát végső soron nem biztos, hogy jobban járunk ezzel a módszerrel. (Bár kétségtelen, hogy igazán jól elkészítve ez is nagyon-nagyon finom végeredménnyel kecsegtet.)

 

Pirított burgonya hozzávalói

1,5 kg burgonya

2-3 ek. zsír (esetleg olaj)

 

Pirított burgonya elkészítése

1. A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk közepes méretű (falatnyi, kb. 1,5-2 centis) kockákra. Minél kisebbek a kockák, annál több finom pörzsanyag képződik majd sütéskor, viszont ha túl aprók, akkor könnyebben szétfőnek.

2. A krumplikockákat tegyük fel hideg sós vízben főni. Ne főzzük túl puhára, de azért ne is maradjon nyers. Szűrjük le jó alaposan a megfőtt burgonyát, hogy ne maradjon alatta egy korty víz sem.

3. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk zsírt (esetleg olajat), majd adjuk hozzá a jól lecsepegtetett burgonyakockákat, és erős lángon kezdjük el sütni. Időnként forgassuk át óvatosan, nehogy megégjen, de egyébként nem kell különösebben kevergetni. A sok keveréstől lassabban pirul és könnyebben szétesik. (Szükség esetén sütés közben is adhatunk hozzá egy kevés zsiradékot.)

4. Ha kellően megpirultak a burgonyakockák, még forrón tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .