A fokhagymás cukkini egy ízletes és könnyű sült zöldség, ami köretként kiválóan passzol sült vagy grillezett húsokhoz. Önálló fogásként fogyasztva egy kis sajttal és zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk. Serpenyőben egyszerűen elkészíthető.
Nagyon szeretjük a cukkinit, mindig ültetünk jó néhány bokorral, így aztán egész nyáron bőségesen el vagyunk látva, sőt a fagyasztóba is jut belőle, nem is kevés. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy igen sokféleképpen kell elkészíteni, hogy ne unjuk meg. Ez a finom köret az egyik kedvenc variációnk.
A cukkini sütésénél a hőfokra kell leginkább ügyelni. Ha kis lángon készítjük, kiengedi a levét, és inkább fő és összeplöttyed. Ha túl erős lángon sütjük, könnyen megbarnul, esetleg meg is ég a külseje, miközben a szeletek belseje még nyers marad. Kisebb adagokban könnyebb jó állagúra sütni.
Fokhagymás sült cukkini hozzávalói
3 zsenge salátacukkini
3 gerezd fokhagyma
só
kevés olaj vagy más zsiradék
Fokhagymás sült cukkini elkészítése
1. A cukkinit mossuk meg, majd hámozás nélkül vágjuk kb. 2 milliméteres szeletekre.
2. Tisztítsuk meg a fokhagymát is, és vágjuk apró kockákra.
3. Forrósítsuk fel egy serpenyőben a zsiradékot, adjuk hozzá a fokhagymát, kevergetve kicsit dinszteljük meg, amíg felszáll az illata, majd adjuk hozzá a cukkinikarikákat. Sózzuk meg, és közepes vagy kicsit erősebb tűzön időnként átkeverve süssük puhára.
4. Köretként kínálhatjuk sült vagy grillezett húsokhoz, de könnyű köret fasírt vagy rántott sajt mellé is. Önálló fogásként fogyasztva reszeljünk rá sajtot, és szórjuk meg ízlés szerinti friss fűszernövényekkel.
Jó étvágyat!