Friss csalamádé télen-nyáron

friss csalamádé, nyári csalamádé, csalamádé télen

A csalamádé szóról a hagyományos vegyes vágott savanyúság jut eszünkbe elsőként, és ezért talán kicsit furán hangzik, hogy ezt frissen is el lehet készíteni, amolyan saláta formájában. Pedig miért is ne? Ráadásul nagyon finom.

A csalamádé eltevéséből akkor lett végképp elegem, amikor már sokadjára sem sikerült a kertünkben a káposzta termesztése. A fejek hol aprók voltak, hol a sok esőtől szétrepedtek, és már nyáron romlásnak indultak.

Azután jöttek a bolti példányok, és a „persze, hogy téli káposzta” esetében rendre kiderült, hogy persze, hogy nyári volt, így hiába dolgoztam vele, egy-két hónap elteltével bebarnult az egész az üvegekben.

Így aztán gondoltam egy merészet, és arra jutottam, hogy ezt nem muszáj üvegekbe tennem, elkészíthető frissen is. A csalamádé elsődleges alapja a káposzta, ebből kell bele a legtöbb. A hagyma télen is adott, ahogy a sárgarépa is. Bár télen a paprika drága, de nem feltétlenül szükséges bele, ahogy zöld paradicsom sem, ami télen nincs is. Az uborka talán nem olyan olcsó (főleg a kertben termelthez képest), de mindig elérhető frissen, és nem is kell belőle olyan sok.

Az ötletből az alábbi végeredmény született, nálunk nagyon bevált. Egy hétig simán eláll a hűtőben, lehet, hogy tovább is, de nálunk gyorsan elfogy. A zöldségek tekintetében nem adok meg teljesen pontos mennyiségeket, mert a hozzávalók aránya részben ízlés kérdése is.

Friss csalamádé télen-nyáron

1 pici fej fehér káposzta (vagy egy kis fej káposzta fele)
1-2 szál sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
1 kígyóuborka (vagy nyáron 3-4 db fürtös uborka –mérettől függően)
1-2 db tv paprika (elhagyható)

a léhez
1 ek. só
3-4 ek. cukor
3 ek. almaecet (vagy 1,5 ek. 10%-os ecet)
0,5 dl víz

Friss csalamádé télen-nyáron

1. A hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk kockákra. A sárgarépát tisztítsuk meg.

2. A káposztát gyaluljuk le káposztagyalunk, vagy vágjuk nagyon vékony csíkokra egy késsel, de le is reszelhetjük, vagy aprítógépben is összeapríthatjuk.

3. A sárgarépát szintén reszeljük le, vagy aprítógépben aprítsuk össze. Ha karikákra szeretnénk vágni, legegyszerűbb uborkagyalunk legyalulni.

4. Az uborkát és a paprikát uborkagyalun gyaluljuk vékony karikákra, vagy ennek hiányában késsel vágjuk nagyon vékony szeletekre.

5. A hagymát, a káposztát és a sárgarépát sózzuk le, és tegyük félre. Közben a vízben keverjük el a cukrot és az ecetet.

6. Amikor a káposzta már engedett egy kis levet, keverjük hozzá az uborkát és a paprikát is, jól vegyítsük össze a zöldségeket, és öntsük rá a cukros, ecetes levet.

7. Hagyjuk állni pár óra hosszát, közben néha keverjük át az egészet, és kóstoljuk is meg. A só, cukor és ecet mennyisége függ az ízléstől és a zöldségek mennyiségétől is, ezért elképzelhető, hogy utána kell ízesíteni a salátát.

8. A friss csalamádé felhasználása megegyezik a savanyúságéval. Nálunk a paprikás krumpli elképzelhetetlen nélküle.

Tipp

Nyáron, amikor már van nyári káposzta, ugyanígy elkészíthető a friss csalamádé, ekkor kerülhet bele friss paprika is, sőt ősszel akár zöldparadicsommal is kiegészíthető.

Jó étvágyat!