Majoránnás szaftos hús vele főtt burgonyával

majoránnás szaftos hús vele főtt burgonyával

Ez az isteni finom majoránnás szaftos hús régi családi receptünk. Egyszerű elkészíteni, alig van vele munka, a végeredmény pedig tökéletes. A puha és ízletes húst finom szaft veszi körül, és még a körettel sem kell külön bajlódni.

Mi csirkecombbal szeretjük a legjobban, de egyébként bármilyen hússal elkészíthető. Pulykacomb, pulykaszárny, sertéscomb, csirkemell, pulykamell – bármelyik jól illik hozzá.

A sok hagymától lesz igazán finom a szaftja. Mi szeretjük, ha kicsit bővebb a szaft, amibe beletörjük a burgonyát, ahogy a paprikás krumpli esetében is sokan teszik. Ha kevesebb vizet öntünk a húsokra, sűrűbb szaftot kapunk. (Természetesen a szaft mennyiségét a fűszerezésnél figyelembe kell venni.)

Vannak, akik nem szeretik a köményt. Bár az ételből nem tolakodik elő az íze, inkább kifejezetten harmonikus párost alkot a majoránnával, akit mégis zavar, akár el is hagyhatja belőle, kömény nélkül is finom lesz a végeredmény.

Nálunk ez az étel kuktában készül, de egy nagyobb lábasban vagy fazékban is elkészíthető, csak a főzési idő lesz hosszabb.

Majoránnás szaftos hús vele főtt burgonyával – hozzávalók

kb. 60 dkg hús (a mennyiség attól is függ, hogy csontos-e a hús)
2-3 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma

őrölt bors
majoránna
őrölt kömény
1 kg burgonya
kevés zsiradék (olaj)

Majoránnás szaftos hús vele főtt burgonyával – elkészítés

1. A húst sózzuk le, szórjuk meg sóval, majoránnával és pici őrölt borssal, majd tegyük félre.

2. Tisztítsuk meg a hagymákat, a fokhagymát hagyjuk egészben, a vöröshagymát vágjuk laskára (fél karikára) vagy ízlés szerint fel is kockázhatjuk.

3. Hámozzuk meg a burgonyákat. Ha kisebbek, hagyjuk egyben, ha nagyobbak, vágjuk félbe vagy negyedbe, ha vegyes méretűek, akkor próbáljuk meg nagyjából egyforma méretűre kihozni az egyes darabokat.

4. Kevés zsiradékon pároljuk üvegesre a hagymát. A hagyma nagyobb részét húzzuk kicsit félre, az edény alján terítsünk szét egy kicsi hagymát, majd tegyünk rá egy réteg húst, ennek a tetejére húzzunk a hagymából, majd jöhet egy következő réteg hús, és ismét a hagyma. (Az a lényeg, hogy ne csak az edény alján, hanem a húsok között is legyen a hagymából.)

5. A húsokat öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje (vagy kevesebbe, ha nem szeretnénk túl bő szaftot), szórjuk rá a fokhagymagerezdeket és az őrölt köményt, majd tegyük rá a burgonyákat is. A burgonyák tetejét szórjuk meg sóval és majoránnával, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk, hogy minden puhára főjön. Kuktában nagyjából fél óra alatt elkészül, bár ez a hústól is függ, lábosban vagy fazékban a főzési idő akár a duplája is lehet.

6. Kóstolás után szükség esetén még utána ízesíthetjük majoránnával és köménnyel, mindkét fűszerből elég sokat elbír ez az étel, hogy igazán ízes legyen.

Jó étvágyat!