Paprikás krumpli

Azt hiszem, hogy a paprikás krumpli egy annyira hagyományos ételünk, hogy talán nincs is család, ahol ne készítenék. Bográcsoláshoz is remek választás, sőt valójában úgy még finomabb is. Egyszerűen nagyszerű étel. Mindamellett olcsó és laktató.

Hogy mennyire el lehet rontani ezt az ételt, számomra akkor vált nyilvánvalóvá, amikor megtudtam, hogy egyik barátunk, akinek ez a kedvenc étele, azzal tesztelte a barátnőit, hogy tudnak-e igazán jó paprikás krumplit készíteni. 

Persze, hogy mi az igazán jó, arról hosszasan lehetne vitatkozni. Sok-sok táborra oszlanak a vélemények. Kezdetnek máris ott van, hogy bő lére engedjük, vagy sűrűbbre fűzzük. Aztán folytatódik a dilemma, hogy virslivel vagy kolbásszal, esetleg mindkettővel vagy egyikkel sem. Sőt, van, aki felkockázott húst is főz bele. Azután még jönnek a tésztával, csipetkével vagy galuskával készült változatok is.

Nálunk gyerekkoromban a bő lére engedett változat volt a befutó, aminek a levélbe bele lehetett törni a krumplit, és került bele galuska is. Nekem a mai napig ez a kedvenc változatom Férjem inkább sűrűre főzve kedveli, amiben kissé túl van főzve a burgonya, ami így sűríti az étel levét is. Aztán a gyermekünk megreklamálta a levesesebb változatot, így mostanában inkább ez készül, de tésztaféle nélkül.

Ha igazán gazdagon szeretnénk elkészíteni, akkor valamilyen húsféle és tésztaféle is kerül bele.

Paprikás krumpli hozzávalói

1 kg burgonya
2-3 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
só, bors
őrölt pirospaprika
kevés zsír (még jobb a füstölt szalonna zsírja), esetleg olaj
1-2 db tv paprika (elhagyható)
1-2 db paradicsom (elhagyható)

betétnek ízlés szerint, de el is hagyható
virsli vagy kolbász, esetleg hús
galuska vagy csipetke

Paprikás krumpli elkészítése

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A burgonyát szintén megtisztítjuk, és ízlés szerint hosszúkás „gerezdekre” vagy kockákra vágjuk.

2. A vöröshagymát a zsiradékon megdinszteljük, nem baj, ha kicsit barnább lesz, de semmi esetre se égessük meg, mert keserűvé teszi az egész ételt. Hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan átkeverjük, és már öntjük is rá a burgonyát, majd gyorsan felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. (Fontos a gyorsaság, nehogy megégjen a paprika.)

3. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, esetleg borsozzuk, ha fokhagymát is adunk hozzá, azt áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük. Főleg nyáron érdemes egy-két szem paprikát és paradicsomot is beletenni, így frissebb, üdébb íze lesz.

4. Ha puhára főtt a burgonya, gyakorlatilag el is készült az étel.

Tippek

Ha virslit is adunk hozzá, azt ráérünk a főzési idő végefelé, a kolbászt lehet kicsit előbb is, mert némileg több főzési időre van szüksége. Mindkettőt karikázzuk fel, vagy ízlés szerint egyben is hagyhatjuk.

Amennyiben hússal készítjük, úgy tegyük fel főni, mint egy pörköltet, főzzük elő egy kicsit a húst, csak utána adjuk hozzá a burgonyát, ha nem szeretnénk, hogy szétfőjön.

A galuskát vagy csipetkét szintén a főzési idő vége előtt tesszük az ételbe. A száraztésztának kicsit több főzési időre van szüksége, ha ilyet használunk, azt hamarabb adjuk hozzá, hogy legyen ideje megfőni.

Ha sűrűbbre szeretnénk készíteni, hagyjuk tovább főni, amíg a burgonya kissé túlpuhul, és szinte elkezd szétesni, miközben a leve sűrűbbé válik.

Télen tehetünk bele egy kevés üveges lecsót, esetleg paprikakrémet, vagy ha van, akkor fagyasztott paprikát és paradicsomot.

Jó étvágyat!