A pizza az olasz konyhában a mi kenyérlángosunknak felel meg. A tésztafélék, így a pizza is az olasz konyhában amolyan előétel, mely egyben maradékmentő fogás szerepét is betölti.
Az eredeti olasz pizza távolról sem hasonlít az általunk ismert és kedvelt pizzához. Igazi spórolós étel, eredetileg azt dobták rá ízesítésként, ami éppen otthon akadt, akár az előző napi főzésből. Ebből a feelingből kaptam ízelítőt, amikor életem legrosszabbikát feltálalták Firenzében amolyan hagyományos, spórolós formában. Az egész pizzán némi szósz, illetve két padlizsánkarika kíséretében egy gondolatnyi sajt foglalt helyet.
A pizza persze bőségesebben megpakolva is olcsó és remek maradékmentő étel, mindent rátehetünk, amit a hűtőben találunk, de ha tehetjük, a sajtot ne sajnáljuk róla. Pár karika kolbász vagy szalámi, pár szelet sonka vagy maradék főtt, illetve sült hús, egy kis zöldség az előző napok főzéseiből hátrahagyva, néhány sajtdarabka, s máris mennyei lakomát varázsolhatunk. A házi pizzaszószt is percek alatt összekeverhetjük. Már csak győzzük kivárni azt a kis időt, amíg megsül.
Pizza hozzávalói
pizzatészta
pizzaszósz
ízlés szerinti feltétek (sonka, maradék hús, szalámi, kolbász, friss vagy fagyasztott zöldségek, hal, stb.)
kb. 15-20 dkg sajt (ízlés szerint)
Pizza elkészítése
1. Elkészítjük a pizzatésztát.
2. Elkészítjük a pizzaszószt, de használhatunk készen vásároltat is.
3. Előkészítjük a sütőformát, amely lehet egy normál lapos tepsi vagy pizzasütő tepsi is. A tepsit sütőpapírral kibéleljük vagy kiolajozzuk.
4. Amikor megkelt a tészta, kinyújtjuk vagy kézzel kihúzkodjuk a tepsi méretének vagy a pizzasütőnek megfelelő méretűre, illetve olyan formára vagy méretre, amilyet éppen elképzeltünk.
5. Kenjünk meg a kinyújtott, formázott tésztát a pizzaszósszal, majd szórjuk meg az ízlés szerinti feltétekkel. Ne pakoljuk meg túlságosan, főleg akkor, ha sok nedvdús zöldséget is használunk, de azért ne sajnáljuk a rávalókat, ha úgy szeretjük. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal vagy rakjuk ki szeletelt sajttal (pl. mozzarellával).
6. Közepes hőfokon kb. 20 perc alatt megsül.
Tipp
Leves után vagy akár salátával tálalva is remek főétel.
A hűtőben fellelhető megmaradt sonka, szalámi, sült vagy főtt hús, zöldségfélék megmentésére kiváló.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.