Gyors fánk, 10 perces fánk

Gyors fánk
Gyors fánk

Ez a gyors fánk azért készül el gyorsan, mert élesztő helyett sütőport használunk, így megspóroljuk a dagasztás és a kelesztés időtartamát.

Gyakorlatilag összekeverés után azonnal süthető. Finom, puha, dundi fánkokat kapunk végeredményként, s az egész folyamat nem tart tovább 15-20 percnél. Nem szívja fel az olajat sütésnél. Ízlés szerint bármilyen lekvárral, befőttel, gyümölccsel, pudinggal vagy akár túrókrémmel is tálalható.

A lisztet nem feltétlenül szükséges átszitálni, hiszen nem kelt tésztát készítünk, de mindig jót tesz, ha átszitáljuk, mivel így sokkal levegősebb tésztát kapunk végeredményként.

Egy tartalmasabb leves után kiváló második fogás.

Gyors fánk hozzávalói

1 tojás
1 kis pohár tejföl
3 ek. cukor
kb. 20 dkg liszt
fél sütőpor
citromhéj (elhagyható)
csipet só
a sütéshez 0,5 l olaj

Gyors fánk elkészítése

1. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, majd mindezeket jól elkeverjük.

2. A tojásos-tejfölös masszához hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a csipet sót, majd egyneművé keverjük.

3. Az olajat megforrósítjuk, evőkanállal halmokat szaggatunk a forró olajba, és közepes lángon aranybarnára sütjük a fánkokat. Vigyázat! Ha túl gyorsan, nagy lángon sütjük, nyers maradhat a közepe. Ha kicsit ellapítjuk a tésztát, miután az olajba szaggattuk, laposabb fánkokat kapunk, de biztosabbak lehetünk abban, hogy átsül.

4. A kisült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.

5. Egyszerűen porcukorral megszórva vagy lekvárral, esetleg csokiöntettel vagy pudinggal tálaljuk, mint a hagyományos fánkot.

Jó étvágyat!