Gyümölcssaláta fűszeres joghurttal

eper-kivi saláta, gyümölcssaláta fűszeres joghurtos öntettel

A finom friss gyümölcsök szinte adják magukat, hogy desszertként kerüljenek a tányérunkra. Gyors és mutatós megoldás, ha gyümölcssalátát készítünk belőlük, méghozzá fűszeres joghurttal.

Természetesen a fűszer itt zöldfűszert jelent, és lehetőleg frisset, mert az illik igazán a gyümölcsökhöz. Nyáron különösen frissítő és hűsítő desszertet kapunk így, de akár télen is elkészíthetjük, sőt akár befőttet vagy konzerv gyümölcsöket is hasznáhatunk.

A receptben ugyan csak a citromfüvet, a mentát és a levendulát említem név szerint, de a bátrabbak akár kipróbálhatják a bazsalikomot vagy a kakukkfüvet is, sőt olyan illatos és ehető virágokat, mint a bodzavirág, a rózsaszirom vagy az ibolya. Egy, maximum kétféle fűszernövényt használjunk, hogy jobban érvényesülhessen az egyedi aroma.

Különleges és meglepő ízeket fedezhetünk így fel, melyek segítségével akár egy ünnepi ételsort is megkoronázhatunk ennek az egyszerűen elkészíthető desszertnek a segítségével.

Gyümölcssaláta fűszeres joghurttal – hozzávalók

friss gyümölcs (akár egyféle, akár többféle vegyesen –ízlés szerint)
joghurt
cukor vagy más édesítő
friss fűszernövény (a gyümölcstől függően citromfű, menta, levendula, stb.)

Gyümölcssaláta fűszeres joghurttal – elkészítés

1. A gyümölcsöket mossuk meg, majd szükség szerint hámozzuk, daraboljuk, szeleteljük.

2. A kiválasztott fűszernövényt öblítsük le, majd egy papírtörlőn vagy salátacentrifuga segítségével szabadítsuk meg a felesleges víztől, és vágjuk finomra.

3. A joghurtot keverjük el a cukorral (vagy mézzel, édesítővel), adjuk hozzá a finomra vágott fűszert, és hagyjuk állni, hogy a joghurt kissé átvegye az ízét. (Ha túl sűrűnek találjuk a joghurtot, hígíthatjuk egy kevés tejjel vagy vízzel.)

4. Hűtsük be a gyümölcsöket és a joghurtos öntetet is.

5. Tálalhatjuk adagonként vagy akár egy nagy tálban is. Az adagonkénti tálaláshoz rendezzük el egy desszertes tányéron vagy egy kis tálkában a gyümölcsöket, majd szedjünk mellé a joghurtos öntetből, esetleg locsoljuk meg azzal. Ha nagyobb tálban tálaljuk, kínáljuk mellé egy kisebb tálban vagy kiöntőben az ízesített joghurtot. (Szebben tálalható, ha nem locsoljuk meg a teljes mennyiséget az öntettel.)

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .