Hamis leveles tészta – édesen vagy sósan

hamis leveles tészta, Esztike, leveles-hájas tészta, hájas tészta

Egy jó hamis leveles tészta receptje mindig jól jöhet, hiszen a leveles tésztát hagyományos módon elkészíteni időigényes, készen megvásárolni elég drága mulatság, ugyanakkor a leveles tészta sokféleképpen felhasználható, akár sósat, akár édeset ennénk, s még főétel is lehet belőle.

A leveles-hájas tészta eredetileg – ahogy a nevéből is kitűnik – hájjal készült, általában disznóvágás környékén. A hájas tészta időközben kiment a divatból, már falun sem nagyon készítik, így maradt helyette a leveles tészta, amibe a háj helyett vaj kerül. A hajtogatás és pihentetés, majd nyújtás többszöri ismétlése miatt a tészta elkészítése elég hosszadalmas. Fagyasztva is kapható, ám ehhez a hamis leveles tésztához képest nagyon drága.

A recept lényege az ecetben rejlik, de nem kell megijedni, nem lesz sem ecetízű, sem ecetszagú, sem savanyú a végeredmény.

 

Hamis leveles tészta hozzávalói

30 dkg liszt
25 dkg margarin (vagy vaj)
nagy csipet só
6 ek. hideg víz
1 ek. ecet

 

Hamis leveles tészta elkészítése

1. A hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük, és jól összegyúrjuk. A margarin vagy vaj lehet szobahőmérsékletű, hogy könnyebben dolgozhassunk vele, de ne legyen folyós.

2. Az összegyúrt tésztát nagyjából másfél napig, de legalább egy éjszakán át pihentetjük a hűtőszekrényben.

3. A pihentetett tésztát nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti méretű és formájú darabokra vágjuk, ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. Közvetlenül sütés után szórjuk meg vaníliás porcukorral.

 

Tipp

Bár nem bonyolult vagy hosszadalmas az elkészítése, viszont a pihentetés miatt nem kaphatjuk elő bármikor, így érdemes legalább dupla adagot készíteni, a maradék pedig eltartható a fagyasztóban 2-3 hónapig. A kiengedett tésztát a friss tésztával megegyező módon használjuk fel.

A formázást és a töltelékeket illetően jó ötleteket nyerhetünk az amúgy méregdrága látványpékségek kínálatából.

Tippek a hamis leveles tészta felhasználására

A tészta felhasználható krémeshez, ebben az esetben érdemes még egy kicsit vékonyabbra nyújtani és a szükséges méretűre vágni, majd megsütni. Teljes hűlés után töltsük meg a krémmel.

A túrós batyu vagy szerelmes levél (lekváros táska) tésztája is leveles tészta.

Készülhet belőle quiche, amit francia pizzaként is emlegetnek. Főként omlós tésztával készítik, de időnként levelessel is, én magam is jobb szeretem így.

Különféle édes aprósüteményeket is készíthetünk belőle. Tölthetjük dióval, mákkal, lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, túróval, csokoládéval, pudinggal.

Sós aprósüteményként is kiváló, kerülhet bele többek között sonkás, sajtos vagy káposztás töltelék, de egyszerűen megszórhatjuk sajttal is, így leveles sajtos rudat is készíthetünk belőle.

 

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .