A hentestokány mindenkinek ismerős étel, aki valaha is étkezett menzán. Tulajdonképpen ott sem volt rossz, de saját magunk elkészítve még inkább az ízlésünkhöz formálhatjuk. Mi például ezt a változatot kedveljük.
Virslivel kevesen készítik, inkább sonkával, esetleg kolbásszal szokták dúsítani. Az uborka mindenképpen a hentestokány jellegzetes hozzávalója, van azonban, aki csemegeuborka helyett kovászos uborkát ad hozzá.
Vannak, akik több-kevesebb paradicsommal (paradicsompürével) készítik, mi épp elég paradicsomos ételt eszünk, a hentestokányból nálunk senkinek sem hiányzik. Ezzel együtt nyáron 1-1 szem tv paprika és paradicsom nagyon is jó ízt ad az ételnek.
Ami a húst illeti, jobbára sertéshúsból készül. Mi a csirkehús nagy rajongói vagyunk, nálunk csirkemellből készül, ráadásul így a főzési idő is viszonylag rövid. Mivel az előkészületek sem hosszadalmasak, nálunk a gyorsan elkészíthető ételek tárházát erősíti.
Szaftos étel, jól illik hozzá a tészta (szarvacska, orsó vagy penne), de tálalható rizzsel, rizibizivel, sőt ízlés szerint akár nokedlivel is.
Hentestokány hozzávalói
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 csirkemell (vagy sertéscomb, lapocka, esetleg tarja)
3 pár virsli
8-10 db csemegeuborka
5 dkg füstölt szalonna
1 ek. liszt (kukoricaliszt vagy étkezési keményítő, esetleg finomliszt)
só, bors
1 szem tv paprika (elhagyható)
1 szem paradicsom (elhagyható)
Hentestokány elkészítése
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után apró kockákra vagdossuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk.
2. A csirkemellet felkockázzuk.
3. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, majd megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát is, addig dinszteljük, míg felszáll a fokhagyma illata.
4. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymákhoz a csirkemellet, és a hús fehéredéséig együtt dinszteljük tovább. Felengedjük vízzel, esetleg alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
5. Amíg fő a hús, a virslit és az uborkát is kis hasábokra vágjuk. (Az uborkákat mérettől függően elég hosszában négy- vagy hatfelé vágni, a virsliket keresztben két-három hengerré vágjuk, majd a hengereket hosszában négyfelé.)
6. Amikor a hús már puhulni kezd, hozzáadjuk a virslit és az uborkát, majd együtt készre főzzük.
7. A lisztet elkeverjük egy kevés vízzel, majd a készre főtt tokányhoz adjuk. Jól átforraljuk. (Ízlés szerint egy kis pirospaprikával is színezhetjük a tokányt.)
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.