Cukkinitócsi

cukkinitócsi

A cukkinitócsi nagyon hasonlít a hagyományosan burgonyából készült tócsihoz (lapcsánkához). Nálam a burgonyás tócsi téli étel, a cukkinitócsi viszont kifejezetten nyári változat (bár télen is elkészíthető).

A cukkini egyébként is egészséges zöldség, érdemes minél többféle változatban beiktatni az étrendünkbe. Bár ez a zsiradékban sült forma a kevésbé egészségesek közé tartozik, egy kis salátával vagy főzelékkel egészségesebbé tehetjük ezt is.

A mátrai borzas pecsenye és a vasi borzas is feldobható, illetve nyáriasítható a burgonyás tócsi tésztája helyett ezzel a cukkinitócsis tésztával.

Cukkinitócsi hozzávalói

0,5 kg zsenge cukkini
1 tojás
10-15 dkg liszt (amennyit felvesz)

fűszerek ízlés szerint (pl. kapor, bazsalikom, szurokfű stb.)
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
0,5 liter olaj vagy egyéb zsiradék a sütéshez

Cukkinitócsi elkészítése

1. Vágjuk le a cukkini két végét, de nem hámozzuk meg. Nagylyukú reszelőn reszeljük le a zsenge cukkiniket, majd sózzuk meg nagyjából egy teáskanálnyi sóval. Adjuk hozzá ízlés szerint az egyéb fűszereket is, a zöldfűszereket apróra vágva, a fokhagymát zúzva vagy apróra vágva keverjük a cukkinihez. Nagyon jól illik hozzá a kapor.

2. Egy serpenyőben kezdjük el melegíteni a zsiradékot. Ha egészen laposra szeretnénk sütni a cukkinitócsit, csak kevés zsiradékot tegyünk a serpenyőbe. A pufibb végeredményhez bő zsiradékban végezzük a sütést.

3. A fűszerezett reszelt cukkinihez adjuk a tojást, majd jól elkeverjük benne. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy egy lágy, formáját megtartó, de ne csöpögős masszát kapjunk. Az sem jó, ha túl híg, mert sütés közben széteshet, de az sem jó, ha túl kemény és szinte szaggatni kell. (Aki kevesebb liszttel szeretné készíteni, nyomkodja ki a cukkini levét, így szárazabb lesz, és kevesebb lisztet fog felvenni.)

4. Amikor felforrósodott a zsiradék, egy evőkanál segítségével tegyünk bele kis kupacokat, a tetejüket kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyenek púposak. A lapos változathoz a kupacokat egy kanál hátával simítsuk el vékonyan a serpenyőben. Annyi tésztát tegyünk egyszerre a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér.

5. Mindkét oldalukat süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból, csöpögtessük le jól.

6. Tálaljuk salátával, köretként vagy főzelék feltétjeként. Önmagában fogyasztva is finom, de megkenhetjük tejföllel és sajttal is megszórhatjuk.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .