Hortobágyi húsos palacsinta

hortobágyi húsos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy hamisítatlan magyar étel. Ráadásul nagyon finom, és sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnánk.

Hortobágyit a legtöbben kizárólag étteremben esznek, én is ott kóstoltam először. Sőt nem is étteremben, hanem egy Hortobágy településhez közeli alföldi csárdában. Hogy őszinte legyek, a tálalás jobban ámulatba ejtett, mint maga az étel. Ugyanis a flambírozás nagyon látványossá tette a tányéron gyönyörűen mutató étel felszolgálását, de az ízének sajnos nem tett túl jót. (Nálam amúgy is elsődleges szempont, hogy jó íze legyen az ételnek. Soha nem hatott meg a gyönyörűen tálalt étel, ami végül nem ízlett.)

Viszont jó hír, hogy a hortobágyi végül is nagyon finom: az ínycsiklandó hússal töltött tésztabatyukat a selymes szósz koronázza meg, az i-re pedig a krémes tejföl teszi fel a pontot. De hogyan is készül?

A hortobágyi alapja a pörköltesen elkészített hús. Sokan darált húst használnak, sokan apró kockákra vágott húsból készítik a pörköltet. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli jobban.

Hortobágyi húsos palacsinta hozzávalói

  • palacsintához
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz (vagy ásványvíz)
  • 1 kk. só
  • csipet cukor
  • kevés olaj (vagy más zsiradék) a sütéshez
  • töltelékhez
  • ½ kg darált vagy apró kockákra vágott hús (csirke vagy disznó ízlés szerint)
  • 2 ek. olaj
  • 1 db paradicsom (elhagyható)
  • 1 db paprika (elhagyható)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • bors
  • fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl + kb. ½ dl a tálaláshoz
  • 1 ek. liszt

Hortobágyi húsos palacsinta elkészítése

  1. A palacsintához a tojásokat a sóval, a cukorral és kb. 1 dl tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük. A tejet és a szódavizet fokozatosan hozzáadagolva csomómentesre keverjük. (Használhatunk robotgépet is.) Félretesszük a palacsintatésztát.
  2. A pörkölthöz a hagymát megtisztítjuk, a paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk.
  3. Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a húst. Fehéredésig dinszteljük a húst, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Fedő alatt puhára főzzük, amíg a szaftja is kicsit elkezd besűrűsödni.
  4. Amíg fő a pörkölt, vékonyan kiolajozott forró palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. Süthetjük a szokásosnál kicsit vastagabbra. Ha állás közben besűrűsödött a palacsintatészta, hígíthatjuk kevés vízzel vagy tejjel.
  5. Ha megfőtt a pörkölt, hozzáadjuk a liszttel simára kevert tejfölt, és még egyszer jól összeforraljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd leszűrjük.
  6. A leszűrt húshoz adhatunk kevés szaftot vagy egy kis tejfölt, hogy krémesebb legyen, majd a palacsintákba töltjük. A palacsintákat ízlés szerint borítékszerűen vagy batyuszerűen összehajtjuk.
  7. Ha túl híg lenne a visszamaradt szaft, keverjünk el kevés lisztet egy kevés szafttal, öntsük a többi szafthoz, és forraljuk át még egyszer. A szaftot szükség esetén botmixerrel, turmixgéppel vagy konyhai aprítóval teljesen simává, krémszerűvé keverjük.
  8. Tálalás előtt a töltött palacsintákat meglocsoljuk a szafttal és kevés tejföllel.

Jó étvágyat!