Édesburgonyapüré minden mentesen

Az édesburgonyapüré édeskés íze ellenére is meglepően finom köret különféle sós ételek mellé. Minden mentesen is tökéletes lesz a végeredmény, és könnyen a család egyik kedvencévé válhat.

További előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül, és akár másnapra is tökéletesen megőrzi az állagát (a hagyományos burgonyapürével ellentétben).

Az édesburgonya vagy batáta az utóbbi időben lett nagyon népszerű hazánkban. Mivel itthon is könnyen megterem, sőt úgy tűnik, hogy az egyre szárazabbá váló klímát sokkal jobban elviseli, mint a burgonya, így nem lenne meglepő, ha a következő években még nagyobb teret hódítana magának.

Az egészséges táplálkozás hívei a burgonya alternatívájaként tartják számon, bár (magyar) nevük ellenére ízükben igencsak eltérnek egymástól. Ezért aztán nem is tekinthetünk az édesburgonyára feltétlenül burgonyás ételeink jövőbeli alapanyagaként.

Az viszont kétségtelen tény, hogy a burgonyával ellentétben az édesburgonyában nincs keményítő, és tele van bétakarotinnal. S mivel a burgonyával nincs rokonságban, ezért a szolanin nevű mérgező anyag sem halmozódhat fel benne (a szolanin okozza a burgonyagumó zöldes elszíneződését).

Édesburgonyapüré hozzávalói

  • 2 nagyobb vagy 4 kisebb édesburgonya

Édesburgonyapüré elkészítése

  1. Az édesburgonyákat meghámozzuk, majd négybe vágjuk, és vékonyan felszeleteljük.
  2. Egy fazékba tesszük, és kb. annyi vizet öntünk rá, ami félig ellepi. Sózzuk, és lefedve puhára főzzük.
  3. Ha teljesen megpuhult, amit az édesburgonyába szúrt hegyes késsel ellenőrizhetünk, a vizet nem öntjük le róla, hanem egyszerűen összenyomkodjuk egy kézi burgonyatörővel, vagy merülőmixerrel pürésítjük.
  4. Megkóstoljuk, hogy kellően sós-e, ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés vizet, és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

Próbáld ki az édesburgonyapürét sült hurkával vagy szezámmagos csirkemellel