Kandírozott narancshéj, kandírozott citromhéj

Kandírozott narancshéj, kandírozott citromhéj, kandírozás
Kandírozott narancs- és citromhéj

A kandírozott narancshéj, kandírozott citromhéj régebbi receptekben oranzsát és citronát néven is feltűnik. Többféle variációban létezik, készítik félbevágott narancs-, illetve citromhéjakból, csíkokra, illetve kis kockákra vágott héjakból is. Sőt, készülhet pomelo héjából is.

Mandarin héját nem szokás kandírozni, mivel a kitűnő illat keserű ízt rejt. Hasonló okból kifolyólag a grapefruit héjával sem találkozhatunk kandírozott formában.

A kandírozással történő tartósítás technikáját már az ókorban is ismerték, igaz, akkor még mézzel vagy pálmasziruppal végezték ezt a műveletet.

Régebben a boltokban sem volt egyszerű beszerezni a kandírozott gyümölcsöket, ma már ez nem probléma, azonban az ára igen borsos, ezért érdemes otthon elkészíteni.

Ha nagyon körültekintőek és tudatosak szeretnénk lenni, bio citrom, illetve bio narancs héjából készítjük, bár nekem sajnos van egy olyan érzésem, hogy a bolti változat sem feltétlenül felel meg ennek a kritériumnak.

Az elkészítés kicsit hosszadalmas, de nem munkaigényes azzal együtt, hogy több napig tart. Az első három napban arra kell figyelni, hogy legalább naponta egyszer, de még jobb, ha kétszer-háromszor cseréljük a vizet a héjakon. Később pedig a cukorszirupban lévő héjakat naponta fel kell főzni.

A citrom héját nem muszáj lehámozni a kandírozás miatt a gyümölcsről, nyugodtan nyomjuk ki a citromlevet a gyümölcsből, s amikor már az utolsó csepp levet is elhasználtuk, kaparjuk ki a hártyákat és a visszamaradt rostokat a héjból.

Citromhéjnál fontos, hogy a fehér részeket a lehető legjobban próbáljuk meg eltávolítani a héj belsejéről, mert keserű. Narancshéjnál ez nem szükséges, mert a narancs héjának fehér belseje nem keserű, viszont éppen ezért próbáljunk meg minél vastagabb héjú narancsokat választani a kandírozáshoz.

 

Kandírozott narancshéj, kandírozott citromhéj hozzávalói

bio narancshéj vagy bio citromhéj
cukor

 

Kandírozott narancshéj, kandírozott citromhéj elkészítése

1.    A narancsok vagy citromok héját már eleve úgy hámozzuk le a gyümölcsről, amilyen formában a kandírozást végezni szeretnénk. A citromhéjat apríthatjuk a gyümölcslé kinyerése után is, de a héj belső fehér részét mindenképpen távolítsuk el. (Lásd feljebb.)

2.    A narancs esetében legjobb, ha hosszában bevagdossuk a héját, és óvatosan fejtjük le a gyümölcsről a hosszú héjdarabokat. Így utólag is szép csíkokat vagy kockákat tudunk vagdosni belőle.

3.    A gyümölcshéjat vágjuk kis kockákra, ha például süteményekhez adjuk majd, de vághatjuk hosszúkás csíkokra is, ha csokoládéba mártva készítenénk belőle nassolnivalót.

4.    Az előkészített héjakat tegyük egy befőttesüvegbe (vagy nagyobb zárható edénybe), töltsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi a héjakat, tekerjük rá a tetejét, majd tegyük hűvös helyre. A vizet három napon keresztül legalább naponta, de inkább naponta többször cseréljük (főként, ha csak melegebb helyen tudjuk tárolni).

5.    A negyedik napon 1 dl (100 gramm) vízhez 2 dl (200 gramm) cukrot számítva főzzünk annyi cukorszirupot, amennyi ellepi a héjakat. Tegyük a szirupba a gyümölcshéjakat (ha citromhéjat és narancshéjat is készítünk, mindkettőt külön-külön), és forraljuk fel az egészet, majd hagyjuk 2-3 percig rotyogni. Ezt követően vegyük le a tűzről és tegyük hűvös helyre. (Egyes receptek ajánlják, hogy a szirupból minden forralás után vegyük ki a héjakat, s csak a másnapi forraláskor tegyük vissza, de én mindig benne hagyom a szirupban az utolsó nap végéig.)

6.    Másnap és harmadnap is végezzük el a felforralást, majd a 2-3 percig tartó rotyogtatást. Az utolsó napon kivesszük a cukorszirupból a héjakat, lecsepegtetjük, kristálycukorban meghempergetjük, majd száradni hagyjuk.

7.    A száraz héjakat jól záródó dobozba vagy befőttesüvegbe tesszük felhasználásig. A csokoládéval mártott gyümölcshéjak készítésekor nem fontos megvárni, amíg megszáradnak a héjak, de a bemártás után hagyjuk szellős helyen, ne zárjuk dobozba, mert a nedvességtől megpenészedhetnek.

Maradékmentés

A visszamaradó cukorszirupot beletehetjük teába cukor helyett, ráönthetjük palacsintára, mint a juharszirupot, de felhasználhatjuk például bejgli készítésénél is a dió- vagy a máktöltelék forrázásához.

A hempergetésből visszamaradó cukrot felhasználhatjuk sütemények készítéséhez.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .