Körteleves, az őszi-téli kedvenc gyümölcslevesünk

körteleves

Nem tudom, ki hogy van vele, nálunk a gyümölcslevesek egész évben igen kedveltek. Leves létére én magam szívesen eszem reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy desszertként is. Ez a körteleves pedig különösen nagy kedvencünk.

A körte egy különösen finom és aromás gyümölcs, amiből valóban finom és különleges leves készíthető. Persze ehhez az is szükséges, hogy aromás körtét vegyünk, az Alexander fajta a legkevésbé alkalmas erre a célra.

Nekünk szerencsénk van, a kertünkben többféle igen finom körte is terem, ezek egy része inkább nyári és nem tárolási fajta, így aztán nyár végén és ősszel többször is készül nálunk körteleves. És persze ezekből teszünk el télire is befőttnek, ezért télen is gyakran készítjük ezt az ételt.

Nyáron hidegen vagy hűvösen tálalva frissítő és könnyű, egyben laktató ebéd vagy vacsora. Ősszel vagy télen melengető levesként kínálhatjuk langyosan vagy akár enyhén megmelegítve is.

Körteleves hozzávalói

1/2 kiló körte (vagy körtebefőtt)
2 dl tejszín
1-2 ek. étkezési keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
8-10 dkg cukor vagy más édesítő
őrölt fahéj és szegfűszeg
őrölt kardamom
vaníliás cukor vagy vaníliakivonat

Körteleves elkészítése

1. Felteszünk egy fazékban kb. egyliternyi vizet melegedni. Amíg melegszik, a körtéket meghámozzuk, és kivágjuk a magházukat.

2. A megpucolt körtét a forró vízbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd megfőzzük. (Ha vaníliakivonatot használunk, azt a főzés végén adjuk hozzá, mert könnyen elillan az aromája.) Nem kell nagyon túlfőzni a gyümölcsöt, de azért túlzottan kemény se maradjon.

3. A körte egy részét pürésítjük, majd visszaöntjük a levesbe, ettől lesz igazán finom ízű a leve. Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük egy pici vízzel, majd elkeverjük a tejszínnel. Hozzáadunk a leves levéből is egy-két merőkanálnyit, jól elkeverjük, majd beleöntjük a levesbe, és fölforraljuk. Elzárjuk alatta a hőforrást, majd a levest kihűtjük.

4. A levest tálalhatjuk hidegen, langyosan vagy akár forrón is, évszaktól függően. Díszíthetjük tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel és citromfű- vagy mentalevelekkel is.

Tippek

Befőttből is készíthetjük a levest, ebben az esetben a befőtt levét is öntsük a vízhez, a levét pedig ízesíthetjük pürésített körtebefőttel vagy almalekvárral, körtelekvárral, esetleg őszibaracklekvárral is.

Ha leturmixoljuk, krémleves is készülhet belőle. Ebben az esetben lehet, hogy kevesebb víze vagy több étkezési keményítőre lesz szükség attól függően, hogy mennyire sűrűn kedveljük.

Jó étvágyat!