Sült kacsa (kacsacomb, kacsamell sütése)

sült kacsa, kacsa sütése

A sült kacsa tökéletes ünnepi étel. Nemcsak azért, mert viszonylag drága húsféle, hanem azért is, mert olyan ízharmóniák csalhatók elő belőle, amelyek bármelyik ünnepi asztal fénypontjává teszik.

A sültek között speciális helyet foglal el. Egyrészt azért, mert sokan nem kedvelik ezt a kissé zsíros szárnyast, aminek ráadásul sokszor alig van húsa. Másrészt azért, mert a rajongói szerint az egyik legnemesebb a sültek között.

Az első tábort nyilván nem tudom meggyőzni így látatlanban, a második tábort pedig nem is kell meggyőznöm.

Mivel a legtöbb és legértékesebb hús a kacsa mellén és combján található, így egész kacsát nem szoktam sütni. Az aprólékból általában leves, esetleg pörkölt készül. Ha egészben sütnénk kacsát, hasonlóképpen kell eljárni, de a sütési idő növekszik némiképp, és esetleg érdemes a kacsa hasát is megtömni mindenféle finomsággal.

Ami igazán tökéletessé teszi ezt az ételt, az a párolt vörös káposztával és a birskompóttal együtt alkotott ízélmény. Ez utóbbi híján körte- vagy almakompót is szóba jöhet, bár nem ugyanazt az élményt adja.

Sült kacsa hozzávalói

Kacsacombok és/vagy mell bőrével
2-3 nagyobb fej vöröshagyma
8-10 gerezd fokhagyma

1-2 ek. morzsolt bazsalikom
1-2 ek. morzsolt majoránna
pici őrölt bors
4-5 szép nagy alma
1-2 szál sárgarépa (elhagyható)
kevés zsiradék (elhagyható)

Sült kacsa elkészítése

1. A kacsa bőrét gondosan vagdossuk be két egymásra merőleges irányban. Nagyjából fél centiméterenként vágjuk végig a bőrt, majd erre merőlegesen ismételjük ezt meg. A végére úgy kell kinéznie, mint a rácsosra vagdosott pogácsa tetejének.

2. Keverjünk össze egy tálkában a bazsalikomot, a majoránnát sóval és egy pici őrölt borssal, majd ezzel a fűszerkeverékkel dörzsöljük be jó alaposan a kacsa bőrét, hogy a bevagdosott redőkbe bőven jusson a fűszerekből.

3. A kacsa bőre nagyon sok zsírt tartalmaz, ami szépen ki is fog sülni, ezért csak tényleg szükség esetén kenjük ki egy kevéske zsiradékkal a sütőedényt. Általában jobban szeretek egy kevés vizet önteni alá, mire az elpárolog, addigra már kijön annyi nedvesség a húsból és kisül annyi zsír a bőrből, hogy nem fog leégni a kacsa.

4. Tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát vágjuk negyedekbe. Az almát ne hámozzuk meg, mindössze vágjuk négyfelé, és távolítsuk el a magházát. A sárgarépát hámozzuk meg, és vágjuk hasábokra.

5. A befűszerezett húsokat tegyük az edénybe, rendezzük mellé a hagymákat, a negyedekre vágott hagymát és almát, a répahasábokat, valamint szórjuk közé a fokhagymát is. Ha egészben sütjük a kacsát, akkor ezekből bőven tegyünk a kacsa hasába is.

6. Fedjük le a sütőedényt a saját tetejével vagy alufóliával, és tegyük a sütőbe nagyjából 6. fokozatra (kb. 250 fok). A kacsahústól is függ, hogy mennyi idő alatt sül készre, de 50-60 percre nagy eséllyel szüksége lesz. Ha már elkezd leválni a hús a csontról, akkor valószínűleg elkészült. A biztonság kedvéért szúrjunk bele egy kést a húsba, ha könnyen belemegy, biztosan kellően átsült és jól megpuhult. Ha nem lenne még elég piros a bőre, tegyük vissza a sütőbe, amíg szép színt kap.

7. Tálaljuk burgonyapürével, párolt vöröskáposztával, birsbefőttel.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .