Ha a tökéletes és legfinomabb sütőtökkrémleves receptjét keresed, megtaláltad. Egyszerűen elkészíthető, és biztosan a hűvös esték kedvencévé válik.
Ha ősz, akkor sütőtök. Ha hideg idő, akkor melengető krémleves. Ha szereted a sütőtököt és a krémleveseket, mindenképpen próbáld ki ezt a receptet. Ha nem szereted, akkor pláne meg kell kóstolnod.
Talán van már kedvelt és bevált sütőtökkrémleves recepted. Ha így van, akkor is érdemes lehet esélyt adni egy másik változatnak.
Ha nincs bevált recepted, akkor talán pont ez lesz az.
Maradék sült sütőtökből és nyers sütőtökből is elkészíthető. Sült sütőtökből gazdagabb aromájú lesz a végeredmény, nyers tökből pedig gyorsan elkészíthető a leves.
Legfinomabb sütőtökkrémleves hozzávalói
- 40 dkg sült sütőtök vagy kb. 60 dkg friss sütőtök
- 1 ek. olaj vagy vaj
- 1 fél fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint elhagyható)
- 1 mk. őrölt szerecsendió
- 1-2 karika friss, finomra reszelt gyömbér
- só
- bors
- zöldség vagy hús alaplé (esetleg víz és kevés ételízesítő)
- tálaláshoz: tökmagolaj és/vagy pirított/sós/nyers tökmag (elhagyható)
Legfinomabb sütőtökkrémleves recept
- A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és az olajon vagy vajon aranysárgára dinszteljük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a gyömbért és a szerecsendiót is.
- Ha nyers sütőtökből készül: meghámozzuk a sütőtököt, és feltesszük a dinsztelt fűszeres hagymával együtt annyi alaplében vagy vízben főzni, amennyi épp ellepi. Ha megfőtt, turmixgépen, botmixerrel, konyhai aprítóval stb. pürésítjük.
- Ha sült sütőtökből készül: a sült tököt a fűszeres hagymával és annyi alaplével vagy vízzel összeturmixoljuk, hogy elbírjon vele a gép, de viszonylag sűrű maradjon a végeredmény.
- Mixelő eszköz hiányában burgonyatörővel, esetleg villával is dolgozhatunk, ám a végeredmény így kevésbé lesz krémes.
- A hagymás tökpürét öntsük egy lábosba. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet, hogy elérjük a kívánt állagot.
- Kóstoljuk meg, adjunk hozzá szükség szerint sót, borsot és további szerecsendiót, majd forraljuk fel.
- Tálaláskor ízlés szerint kínáljunk mellé tökmagot és/vagy tökmagolajat.
Változatok sütőtökkrémlevesre
Ízlés szerint krumplival, almával és tejföllel is gazdagíthatjuk a levest, külön-külön, vagy akár együtt is.
Az almás és krumplis változatot egyszerűbb friss sütőtökkel készíteni, mert ezeket így is, úgy is meg kell főzni.
Az almás változatot kevés fahéjjal még különlegesebbé tehetjük.
Ezeket se hagyd ki:
Jó étvágyat!
Köszönöm, hogy ellátogattál a blogomra. Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők se maradjanak le semmiről.