A lekváros bukta örök kedvenc az édes péksütemények között. Áruházak jönnek, pékségek mennek, de a finom foszlós bukta mindegyikük kínálatában szerepel.
A bukta akkor a legjobb, ha nem sajnáljuk ki belőle a lekvárt. A polcokon sorakozó süteményeken ez nem látszik, ezért ha biztosra akarunk menni, legjobb, ha magunk sütjük meg. Sőt, otthon még a lekváros üveget is magunk mellé vehetjük, ha kevésnek bizonyulna a sütiben lapuló finomság.
A képen látható buktát birsalmalekvárral készítettem, ami igazán különlegessé teszi ezt a viszonylag egyszerű kelt tésztás süteményt.
Lekváros bukta hozzávalói
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 ek. cukor
- 2 mk. só
- kb. 4 dl tej
- 35 dkg rétesliszt
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- töltelék: lekvár
- tetejére: 1 tojás
- tepsi kikenéséhez: olvasztott vaj vagy margarin
Lekváros bukta elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk. Kb. 2 dl tejhez adjuk a friss élesztőt és a cukrot.
- Amíg felfut az élesztő (habossá válik), a liszteket egy nagyobb tálba öntjük, beleszórjuk a sót, megolvasztjuk a vajat vagy a margarint.
- A felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat vagy margarint a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. A maradék tejből annyit adunk hozzá, hogy jól gyúrható, formázható tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk. Minél tovább dagasztjuk, annál jobb állagú lesz a végeredmény.
- A tésztából cipót formázunk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és kb. 10×10 centiméteres négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre teszünk egy adag lekvárt, és feltekerjük. Ha hígabb a lekvár, feltekerés előtt behajthatjuk a négyzetek két szélét, ahogy a bejglit szokás, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék.
- A tésztatekercseket egy sütőpapírral bélelt vagy zsiradékkal kikent tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk. Az oldalukat kenjük meg egy kevés olvasztott vajjal, hogy akkor is könnyen szét tudjuk választani a buktákat, ha összeérnek, és összesülnek. (Ha el akarjuk kerülni az összesülést, tegyük egymástól távolabb a tekercseket.)
- Letakarva hagyjuk fél órát kelni, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (2-3. fokozat között).
- A megkelt buktákat kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk a tepsit a sütőbe, és süssük aranybarnára a buktákat.
- Tálaláskor porcukorral meghinthetjük a sütemények tetejét.
Tipp
Ha biztosra akarunk menni, hogy nem folyik ki a lekvár a sülő buktákból, két választási lehetőségünk van. Az egyik, hogy úgynevezett sütésálló lekvárt használunk, ami tulajdonképpen egy „gyümölcssajt”. A másik, hogy a hígabb lekvárt sűrűbbre főzzük egy kis (vagy kicsit több) étkezési keményítő hozzáadásával.
Jó étvágyat!
You must be logged in to post a comment.