Kuszkusz elkészítése 5 perc alatt

kuszkusz elkészítése 5 perc alatt

A kuszkusz a világ egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető körete. Mindenféle szószos étel remek kísérője, jól passzol akár a magyar konyha remekeihez, akár a keleti finomságokhoz.

A boltokban kapható kuszkusz többnyire durumbúza töretből készül, és előgőzölt állapotban juthatunk hozzá. Ennek a gyorsrizsek esetében is alkalmazott előgözöléses eljárásnak köszönhető, hogy szupergyorsan elkészül. Csak még a gyorsrizsnél is gyorsabban.

Tulajdonképpen főzés nélkül készül, mindössze forró vizet kell hozzá adni. Szép pergős kuszkusz készül, ha 1:1 arányban öntjük fel vízzel (egy csésze kuszkuszhoz egy csésze vizet adunk). Kicsit tömöttebb („ragacsosabb”) lesz a végeredmény, ha 1,5-szeres a víz mennyisége (egy csésze kuszkuszhoz másfél csésze vizet adunk).

Kuszkusz hozzávalói

  • 2 dl kuszkusz
  • 2 dl forró víz
  • 1-2 evőkanál (olíva)olaj (elhagyható)
  • 1 kk. só

Kuszkusz elkészítése

  1. Egy hőálló tálba beleöntjük a kuszkuszt, hozzáadjuk a sót és az olajat (esetleg vajat), és felöntjük a forró vízzel.
  2. Lefedjük egy tányérral vagy fedővel, esetleg fóliával. A forró gőzben készre párolódnak a szemek, miközben magukba szívják a vizet, és megduzzadnak.
  3. Nagyjából 5 perc múlva, amikor magába szívta az összes vizet, el is készült. Lazítsuk fel egy villával, vagy keverjük át óvatosan egy kanállal, és már tálalható is.
kuszkusz elkészítése

Mire használható a kuszkusz?

Köretként bármilyen szószos, szaftos ételhez kínálhatjuk, például rizs helyett. Semleges íze jól illik mindenhez, új színt visz az étkezésbe, elkészítése pedig a vízforralással és egyéb előkészületekkel együtt sem több, mint tíz perc.

A bulgur mellett nagyon jó alapanyaga a libanoni, palesztin és szír konyha kedvelt ételének, a tabulénak is.

Mi az a kuszkusz?

A kuszkusz a közel-keleti és az észak-afrikai konyha étele. A bulgurral szemben, amely semmi más, mint tört búza, a kuszkusz a tökéletlen őrlési eljárás finom „mellékterméke”.

A liszt őrlése során visszamaradó darát összegyúrják némi liszttel és vízzel, az így készült tésztát pedig átrostálják, amelynek eredményeképpen a tarhonyaszerű végeredmény születik.

Legfőbb alapanyaga a durumbúza, de árpa-, zab- és kukoricadara is kerülhet bele.

Jó étvágyat!