A mentás gyümölcssaláta látványos és finom hűsítő reggeli vagy desszert, de akár könnyű ebéd is lehet kánikula idején, például kiválthat egy gyümölcslevest is. A saláta bármilyen, éppen rendelkezésre álló gyümölcsből készülhet.
A nagy nyári melegben legtöbbször csak folyadékot és gyümölcsöt kívánunk. Egy idő után már a tiszta víz és a legfinomabb gyümölcs is unalmas lehet. Ebben a gyümölcssalátában mindkettőt megkapjuk, mégis üdítő változatosságot ad. Hidratál, hűsít és éppen a szükséges mennyiségű energiával lát el. A menta nemcsak finom ízt ad a salátának, de fokozza hűsítő hatását is.
A képen látható saláta sárgadinnyéből, őszibarackból és sárgabarackból készült. A mentás gyümölcssaláta akár egyféle gyümölcsből is készülhet, de a többféle gyümölcs kombinációja különlegesebb ízélményt ígér. Bátran próbáljuk ki például bogyós gyümölcsökkel is. Menta helyett citromfűvel is ízesíthetjük.
Mentás gyümölcssaláta hozzávalói
kb. 30-40 dkg gyümölcs
3 dl víz
8-10 dkg cukor (vagy más édesítő)
1 citrom vagy lime leve
mentalevelek az ízesítéshez és a tálaláshoz
Mentás gyümölcssaláta elkészítése
1. A gyümölcsöket mossuk meg, illetve szükség esetén hámozzuk meg és távolítsuk el a magvaikat. A nagyobb gyümölcsöket vágjuk kockákra. A dinnyefélékből karalábévájó segítségével kis golyókat is formálhatunk. (A barackokat meg is hámozhatjuk, forraljunk vizet, mártsuk bele az egész barackokat, majd húzzuk le a héjukat, a magot csak ezt követően távolítsuk el a gyümölcsből.)
2. A vízhez adjuk hozzá a cukrot és a citrom vagy a lime levét és keverjük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a gyümölcsöket, majd a mentaleveleket is, óvatosan forgassuk át az egészet, és tálalásig tegyük hűtőbe.
3. Tálaláskor díszítsük friss mentalevelekkel. Aki szeretné, egy kis tejszínhabbal is díszítheti.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.