Wonton leves

Wonton leves, kínai leves

A wonton leves a benne főszerepet játszó, töltött kínai wonton tésztáról kapta a nevét. Valójában egy távol-keleti ízesítéssel készült zöldségleves, amit a tésztabatyu tesz igazán gazdaggá és különlegessé. Jó választás lehet a szokásos húsleves helyett egy laktató főétel előtti levesként.

A leves önmagában is nagyon finom, de a tésztabatyut nem érdemes kihagyni belőle, mert igazán ez teszi fel az i-re azt a bizonyos pontot (és persze ettől lesz wonton leves).

A wonton tészta egy teljesen egyszerű friss gyúrt tészta, a töltelék és a hajtogatás módja teszi különlegessé. Persze nyugodtan mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi hajtogatás, így egyikről sem lehet kijelenteni, hogy ez az eredeti és autentikus, tehát akár saját hajtogatási formát is kitalálhatunk, ezzel nem fogunk hibázni.

Készülhet húsos és zöldséges töltelékkel is. A húsok közül a disznót, a csirkét vagy a pulykát ajánlom. Zöldségek közül nagyon finom gombával, illetve a gombát keverhetjük egy kevés sárgarépával és fehérrépával, de akár sárgarépa, fehérrépa és zeller vagy karlábé is lehet a töltelék alapanyaga.

Nem kell félni, hogy nagyon keleties ízhatású lesz a végeredmény, de kicsit erőteljesebb fűszerezéssel ez a hatás is fokozható.

A receptet pedig sokkal bonyolultabb leírni, mint a levest elkészíteni.

 

Wonton leves hozzávalói

a leveshez
1,5 l alaplé (vagy ételízesítős víz)
2 db közepes sárgarépa
1 db közepes fehérrépa
3 szál újhagyma vagy egy fél póréhagyma
2 ek szójaszósz
1 ek szezámolaj vagy olívaolaj

a tésztához
20 dkg finomliszt
0,5 dl víz
1 nagy csipet só

a töltelékhez
20 dkg darált hús (vagy 30 dkg gomba, illetve egyéb zöldségek – lásd fent)
1 közepes db vöröshagyma
1 teáskanál gyömbér

bors
1 ek szójaszósz
chili (elhagyható)
kevés olíva- vagy szezámolaj

 

Wonton leves elkészítése

1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst vagy a zöldségeket. Sóval, borssal, gyömbérrel és a szójaszósszal ízesítjük. (Mivel a szójaszósz is sós, bánjunk óvatosan a sóval.) Ízlés szerint egy kevés chilit is adhatunk hozzá.

2. A töltelék hozzávalóit készre pirítjuk. Fontos, hogy minden nedvesség elfőjön róla. Ha kész, félretesszük hűlni.

3. Felforraljuk az alaplét (vagy a vizet, amihez ételízesítőt, esetleg leveskockát teszünk).

4. A levesbe való sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk és zsülienre (julienne) vágjuk, azaz nagyjából gyufaszál vastagságúra. Az újhagymát 5-6 centi hosszú darabokra vágjuk, ha póréhagymával készítjük, azt jobb, ha felkarikázzuk, de ízlés szerint a hagymákat is vághatjuk vékony hosszú csíkokra.

5. Az olajon kicsit dinszteljük meg a zöldségeket, majd öntsük fel a felforrt alaplével, ízesítsük a szójaszósszal.

6. Amíg fő a leves, a lisztet a fél deci langyos vízzel és a sóval összegyúrjuk. Kemény tésztát kell kapnunk, de szükség esetén adhatunk hozzá még pár korty vizet. 5-10 percig állni hagyjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagságúra és lehetőleg négyzet alakúra nyújtjuk. (Minél vékonyabb, annál jobb.)

7. Vágjunk a tésztából kb. 5 x 5 centiméteres négyzeteket (ha sikerült a nagy tésztanégyzetünk, 9 darab kis négyzetet kapunk majd), mindegyik közepébe tegyünk egy adag tölteléket. S most kezdődik a nem túl bonyolult hajtogatás. Hajtsuk félbe a tésztanégyzeteket az átlójuk mentén úgy, hogy egy háromszöget kapjunk. A tészta széleit jól nyomkodjuk össze, hogy a töltelék nehogy kifolyjon belőle, majd megfogjuk a hajtás két végéhez eső két sarkát, és jól egymáshoz nyomkodjuk. (Ha nem akarna összetapadni, hajtsuk be egy picikét, mintha elkezdenénk feltekerni, és így nyomjunk rajta még egyet.)

8. Ha a levesben a zöldségek ízlés szerinti mértékben megfőttek, beledobáljuk a tésztabatyukat, ha feljönnek a felszínre, már el is készült a leves.

9. Forrón tálaljuk, ízlés szerint kínáljunk hozzá chilit.

 

Jó étvágyat!

 

 

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..