Mojito palacsinta – üdítő nyári palacsinta

Mojito palacsinta, citromos-mentás palacsinta, citromos palacsinta, menta
Mojito palacsinta

A Mojito palacsinta ötlete egy szép nyári napon pattant ki a fejemből. Alapja az a citromos palacsinta, amit évtizedek óta nagy lelkesedéssel fogyasztok. 
Nagymamámnak anno volt néhány görög kolléganője, tőlük származik a citromos palacsinta ötlete, aztán családilag megkóstoltuk, és nagyon-nagyon finomnak találtuk.

Időnként lime-mal készül ez a palacsinta, és ezt a lime-os palacsintát gondoltam tovább azon a bizonyos szép nyári napon, amikor eszembe jutott, hogy miért ne dobhatnám fel a palacsintát is az általam igen kedvelt mentalevelekkel. S mivel a Mojito ízesítője is a lime, a menta és a cukor, így erről a kedvelt koktélról kapta nevét ez a nagyon üdítő nyári finomság.

Mojito palacsinta hozzávalói

a palacsintához
1 tojás
3 dl tej
30 dkg liszt
3-4 dl szódavíz
egy csipet só
olaj

a töltelékhez
porcukor (vagy xilit, stb.)
lime vagy citrom
mentalevelek

Mojito palacsinta elkészítése

1.    Adjuk a liszthez a sót és a tojást, majd kisebb adagokban öntsük hozzá a tejet is, miközben folyamatosan keverjük. Amikor sima és csomómentes, engedjük fel szódavízzel. A tészta ne legyen sűrű, de ne legyen túl híg se. Mártsunk egy merőkanalat a tésztába, ha a merőkanál domború oldaláról könnyen lefolyik, de azért vékonyan bevonja azt a tészta, akkor jó állagú. (A palacsintasütés rejtelmeiről bővebben itt írtam.)

2.    Egy palacsintasütőt forrósítsunk fel, kenjük ki vékonyan olajjal, tegyünk bele nagyjából egy merőkanálnyi tésztát, és a palacsintasütőt óvatosan körbemozgatva terítsük el benne vékonyan a tésztát.

3.    Süssük meg a palacsinta mindkét oldalát tetszőleges mértékben. A mentaleveleket csipkedjük le az ágakról, mossuk meg és vágjuk apróra.

4.    Terítsünk ki egy kisült palacsintát, szórjunk rá porcukrot (1-2 teáskanálnyit), csöpögtessünk rá 10-12 csepp citromlevet, szórjunk rá egy kevés aprított mentalevelet, majd tekerjük fel a szokásos módon. (Ízlés szerint akár négyfelé is hajthatjuk.)

5.    Tálalhatjuk porcukorral megszórva és mentalevéllel, lime-mal díszítve, de friss gyümölcsöket is kínálhatunk hozzá.

Tipp

Egy gombóc citromos vagy mentás fagyival is feldobhatjuk.

Bátrabbak egy kis fehér rummal (vagy ginnel) is feldobhatják a tölteléket, hogy még inkább idézze a kedvelt mojito koktélt.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .