A csokiöntetes piskóta hajdanán a napközis menza egyik sztárja volt. Különösebb túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenki kinyalta utána a tányért.
Egyszersmind ez az a desszert, amit otthon igen kevesen készítenek. Pedig aki a piskótasütéssel megbirkózik, ezt az édességet már játszi könnyedséggel varázsolhatja az asztalra.
Napjainkban a menzákon talán már süteményt sem tesznek a gyerekek elé, mert ugye az a fránya cukor, így nyilván a csokiöntetes piskótát sem lehet megtalálni, de szerencsére a saját konyhánkban semmi akadálya, hogy időnként elkészítsük. Akik ügyelni szeretnének a cukorbevitelre vagy az alakjukra, a cukor egy részét vagy egészét helyettesíthetik a számukra bevált cukorpótlóval.
Vizes piskótával szoktam készíteni. A piskótasütés egyéb rejtelmei itt olvashatók.
A csokiöntetet nem nehezebb elkészíteni, mint egy zacskós pudingot, de ezt a házi öntetet jobban kedvelem, a receptet még Nagymamámtól tanultam. Annyit változtattam rajta, hogy étkezési keményítővel készítem, mert így selymesebb lesz, de finomliszttel is tökéletes.
Csokiöntetes piskóta hozzávalói
a piskótához
4 tojás
4 ek. hideg víz
19 dkg cukor (kristály)
19 dkg finomliszt
a csokiöntethez
1 liter tej
4 ek. étkezési keményítő vagy finomliszt
2 tojás
6 ek. kristálycukor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
Csokiöntetes piskóta elkészítése
1. Szétválasztjuk a tojásokat, majd a tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral és a vízzel, hogy habos legyen. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, előmelegítjük a sütőt.
2. Óvatosan a cukros tojásos masszához forgatjuk a liszt felét, majd óvatosan beleforgatunk egy kevés tojásfehérjehabot, hogy fellazítsuk a tésztát. A maradék lisztet is hozzáforgatjuk, végül a maradék tojásfehérjét is. Óvatos, könnyed mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne keverjük ki a levegőt a tésztából, de fontos, hogy a hozzávalók elkeveredjenek egymással, azaz egynemű tésztát kapjunk.
3. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, öntsük bele a tésztát, tegyük az előmelegített sütőbe, és állítsuk 190 fokra (gázsütő 3. fokozat). Kb. 20 perc alatt megsül.
4. Amíg sül a piskóta, készítsük el a csokiöntetet. Tegyünk fel egy lábosban kb. 9 dl tejet melegedni. Közben keverjük ki a tojást, adjuk hozzá a cukrot, a kakaóport és a lisztet vagy keményítőt, keverjük simára az egészet, majd öntsük fel a maradék tejjel, jól keverjük el. A tejet hevítsük közel forrásig, adjuk hozzá a kakaós keveréket, majd kis lángon folytonos kevergetés mellett sűrítsük be. (Ha keményítővel készítjük, nem kell erőteljesen kiforralni, elegendő, ha épphogy felforr, a lisztnek azonban szüksége van rá, hogy teljesen megfőjön, különben lisztes marad az öntet.)
5. Ha megsült a piskóta, először támasszuk ki a sütőajtót pár percre, majd nyissuk ki, de még mindig hagyjuk pár percig a piskótát a sütőben. Ezt követően vegyük ki, borítsuk rácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
6. Langyosan tálaljuk a piskótát a csökiöntettel. Díszíthetjük gyümölccsel, befőttel.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.